Teknoloji

Avrupa Birliği dijital cüzdan projesi üstünde çalışıyor

avrupa birliği dijital hizmetler yasası

Avrupa Birliği, üye ülke vatandaşlarının ödeme detaylarını ve şifrelerini saklayabilecekleri bir dijital cüzdan projesi üstünde çalışıyor. The Financial Times’ın haberine göre, dijital cüzdanda ehliyet gibi resmi belgeleri saklamak ve hem özel hem de kamusal hizmetlere tek bir çevrimiçi kimlikle erişmek mümkün olacak.

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden bazıları, şimdiye kadar kendi dijital kimliklerini çıkarmıştı. Ancak bu kimliklerin tamamının birbirleriyle uyumlu olmaması ve 19 üye ülkede sürecin görece yavaş ilerlemesi, AB genelinde bir girişim ihtiyacı doğurmuştu. Pandeminin hayatı çevrimiçi ortama taşıması, bu ortak girişim ihtiyacını biraz daha kuvvetlendirmişti.

Dijital cüzdan uygulamasına parmak izi veya retina doğrulamasıyla giriş yapılabileceği belirtilse de, henüz bu konuda net bir karar verilmediği ifade ediliyor. Dijital cüzdanın kullanımının zorunlu olmayacağı, ancak Avrupa Birliği vatandaşlarına daha güçlü bir dijital güvenlik ve esneklik sağlayacağı da belirtiliyor. Avrupa Birliği, şirketlerin dijital kimlikler üzerinden topladıkları verileri pazarlama amacıyla kullanılmasına izin vermeyecek.

Bu cüzdan sayesinde araç kiralama gibi işlemlerin uzaktan ve kolaylıkla yapılabileceği ifade ediliyor. Kaynaklar sürecin basit ve güvenli olacağını, aynı zamanda insanları koruyacağını da vurguluyor. Avrupa Birliği, yeni dijital cüzdan sistemini bir yıl içinde dağıtıma çıkarmayı hedefliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER