Teknoloji

Apple’a AB’den Spotify ile ilgili olarak 1,84 milyar euro ceza

apple music spotify

Avrupa Birliği (AB), Apple’a App Store kuralları nedeniyle 1,84 milyar euro (yaklaşık 2 milyar dolar) tutarında bir ceza verdi. Bu karar, AB’nin Dijital Pazarlar Yasası kapsamında iPhone’un uygulama dağıtım kurallarında büyük bir değişiklik yapmaya hazırlanmasından önce geldi. AB Komisyonu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Apple’ın müzik yayını uygulama geliştiricilerini, iOS kullanıcılarını uygulama dışında mevcut alternatif ve daha ucuz müzik abonelik hizmetleri hakkında tam olarak bilgilendirmekten engellediğini belirtti.

AB Komisyonu, Apple’ın pazar hakimiyetini kötüye kullandığını ve geliştiricileri tüketicilere Apple ekosistemi dışında mevcut alternatif, daha ucuz müzik hizmetleri hakkında bilgi vermelerini engelleyerek rekabeti sınırladığını ifade etti. Bu durumun AB antitröst kurallarına aykırı olduğunu belirten Komisyon, Apple’a 1,8 milyar eurodan fazla bir ceza kestiğini duyurdu.

Ceza miktarını belirlerken ihlalin süresi ve ciddiyeti, Apple’ın toplam cirosu ve piyasa değeri göz önünde bulunduruldu. Ayrıca, Apple’ın idari süreç sırasında sunduğu yanlış bilgiler de dikkate alındı.

Spotify, karara verdiği yanıtta, bu kararın güçlü bir mesaj gönderdiğini belirtti. Apple’ın kurallarının, Spotify ve diğer müzik yayın hizmetlerini, kullanıcılarına uygulamasında doğrudan çeşitli avantajlar hakkında bilgi paylaşmaktan alıkoyduğunu ifade etti. Apple ise karara sert bir tepki göstererek, Komisyonun tüketici zararı veya rekabete aykırı davranış konusunda “herhangi bir inandırıcı kanıt” bulamadığını savundu.

AB’nin soruşturması, Spotify’ın Apple’a yönelik bir antitröst şikayeti sonrasında 2020 yılında başladı. Spotify, Apple’ın %30 komisyonunun yanı sıra, müşterileriyle iletişimini sınırlayan ve pazarlama ve promosyon fırsatlarını kısıtlayan App Store kurallarından şikayetçi oldu.

Apple, bazı tavizlerde bulundu. 2021’de, geliştiricilerin iOS uygulaması dışında ödeme yöntemlerini e-posta gibi iletişimler aracılığıyla tanıtmasına izin verdiğini açıkladı. Ancak, bu değişikliklerin yalnızca “okuyucu uygulamaları” için geçerli olduğu ve geliştiricilerin bir dış bağlantı ekleyebilmek için bir “hak” talep etmeleri gerektiği belirtildi.

Bu ceza, Apple’ın AB’de üçüncü taraf uygulama pazar yerlerine izin vermek üzere uygulama dağıtım kurallarını değiştirmeye hazırlandığı bir döneme denk geldi. Ancak, geliştiriciler Apple’ın yaklaşımını eleştirdi. Spotify, değişikliklerin geliştiricilerin işlerini hemen boğacak işe yaramaz bir alternatif olduğunu belirtti.

AB Komisyonu’nun Apple’ın App Store politikalarına yönelik soruşturması, Apple’ın iPhone’un yakın alan iletişimi (NFC) özelliğini kendi cüzdan ve ödeme hizmetlerine sınırlayan politikasını da inceledi. Soruşturma sonucunda, Apple üçüncü taraf mobil cüzdan ve ödeme sağlayıcılarının iPhone’un NFC özelliğini ödemeler için kullanmasına izin vereceğini teklif etti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER