BilimManşetler

Atmosferdeki karbondioksit seviyesi tehlikeye doğru bir sınırı daha geçti

karbondioksit

İnsanoğlu ekolojik dengeyi yıkma konusunda yeni bir rekora daha ulaştı. İnsanların yeryüzünde hüküm sürdüğü zamanı kapsayan tarihte ilk kez, atmosferdeki karbondioksit seviyesi milyonda 415 parçacığı aşarak milyonda 415.26 partiküle ulaştı. Amerikan Ulusal Oşinografi ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından gerçekleştirilen bir araştırma doğrultusunda, Mauna Loa Gözlem Noktası’ndaki sensörler bu verilere ulaştı.

Bu endişe verici dönüm noktası Twitter’da, iklim muhabiri Eric Holthaus tarafından paylaşıldı. Muhabirin paylaştığı bilgiler ABD’nin San Diego şehrinde bulunan Kaliforniya Üniversitesi Scripps Oşinografi Enstitüsü tarafından kaydedilen ve sunulan verilere dayanıyor. Eğer eşik dikkate değer bulunmazsa, o hâlde insanlık çevre felaketine doğru ilerlerken yeni yolları da ateşe veriyor demektir.

Geçen hafta çıkan bir başka haberde, insanoğlunun aktiviteleri ve davranışları, aynı zamanda ekonomik gelişimin bir yan ürünü olan karbon salınımı nedeniyle en az 1 milyon türün yok olmanın eşiğinde olduğu kaydedilmişti. Bu en son haber de onun üstüne tuz biber eken bir gelişme oldu. Bir habere göre, karbon salınımına bağlı iklim değişikliği 2090 yılına gelindiğinde sadece ABD’ye yılda 500 milyon dolar maliyet yaratacak.

Atmosferde karbondioksit oranının artması, onun ısı emme yetenekleri nedeniyle önem taşıyor. Kara ve deniz ısı emer ve yayar. Isı ise karbondioksit molekülleri tarafından hapsedilir. NOAA, CO2’yi şömineye atılmış tuğlalara benzetiyor. Ateş sönse bile ısı salınım devam eder.

Sera gazları gezegendeki sıcaklığın yaşamın sürdürülebilir olmasını sağlamasında katkısı dikkate değer seviyede. Ancak çok fazla miktara ulaşması tüm ekosisteme olumsuz etkide bulunabilir. Şu anda olan da bu. NOAA’nın belirttiğine göre, sera gazlarınaki artış Dünya’nın enerji bütçesini dengeden çıkarıyor, daha fazla ısının hapsedilmesine neden oluyor ve yeryüzünün ortalama sıcaklığını yükseltiyor.

CO2, yapısı itibarıyla diğer sera gazı salınımlarının yol açmadığı bir etkiye de neden oluyor. Su buharı gibi maddelerden farklı olarak termal enerjinin dalga boylarını da absorbe edebiliyor. NOAA’ya göre bundan dolayı, karbondioksit Dünya’nın sıcaklığının artmasına neden olan toplam enerji dengesizliğinin üçte ikisinden tek başına sorumlu oluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER