Teknoloji

Asus ZenBook Pro ve ScreenPad çoklu göreve yeni bir boyut getiriyor

Asus ZenBook Pro 15 UX580
Asus ZenBook Pro 15  UX580
Asus ZenBook Pro 15 UX580

Üretkenlik konusunda uzman olanlar çoklu göreve odaklanma konusuna pek sıcak bakmıyor, ancak günümüzün bilgisayarları bu amaca yönelik özelliklerle donatılıyor. Asus’un ZenBook Pro 15 ve ZenBook Pro 14 modelleri de bu grubun son üyeleri oluyor. Bu güçlü dizüstü bilgisayarların her biri, izleme dörtgeninin yerine 5.5 inç, Full HD ScreenPad içeriyor. Bu ikinci ekran sayesinde aynı anda birden fazla işi daha iyi biçimde yapmaya imkan tanınıyor.

Asus’un MacBook Pro’nun Touch Bar’ının sunduğu işlevselliği öyle ya da böyle taklit ettiğini düşünmek biraz haksızlık olur. Tabii ki, ScreenPad de bazı aksiyonlar için basit, sabit kısayollar sunuyor. Ancak bunu ince ve uzun çubuk biçimli bir ekran yerine, klasik dikdörtgen ekranda gerçekleştiriyor. Böylelikle yeni olanaklara kapı açıyor.

ScreenPad’in iki tür işlevi bulunuyor. Bunlardan biri mevcut yazılımın yeteneklerini genişletmek. Örneğin Microsoft Excel için formül giriş alanı ya da YouTube için çalma kontrolleri burada yer alıyor. Ayrıca müzik çalar, sayısal tuş takımı, hesap makinesi gibi özel ScreenPad uygulamaları da bulunuyor. Son olarak, ZenBook Pro’nun kendi ekranının uzantısı ikinci bir ekran gibi işlemekle kalmıyor, aynı zamanda akıllı telefonun ekranını da yansıtıyor. Asus, sağladığı yazılım geliştirme araçlarıyla yazılım geliştiricilerinin kendi hünerlerini de sergilemelerine izin verecek.

Asus ZenBook Pro 15 UX580

Bu özellikler güzel, ancak en fazla sorulan soru, ScreenPad’in normal bir izleme dörtgeni gibi işlemeye devam edip etmeyeceği olacaktır. Asus, bunun Microsoft Precision TouchPad’i desteklediğini ve dört parmak desteğine sahip olduğunu vurguluyor. Buna rağmen gerçek hayattaki deneyimini tatmadan, ekran biçimli izleme dörtgeninin klasik bir donanımın hissini verip vermediğini anlamak mümkün olmayacaktır.

ScreenPad’in dışında, yeni Asus ZenBook Pro dizüstü bilgisayarlar donanım bakımından epey güçlü görünüyor. En üst seviyedeki modelde Intel Core i9-8950HK işlemci, 15.6 inç NanoEdge 4K UHD ekran, 16 GB DDR5 RAM, 1 TB PCIe SSD, GeForce GTX 1050 Ti grafik işlemci birimi yer alıyor. Daha küçük ekranlı modelle ilgili çok fazla bilgi verilmiyor, ancak Asus ZenBook Pro 15’in temmuz ayı ortalarında, 2299 dolarlık başlangıç fiyatıyla satışa sunulacağı biliniyor.

Bunlar Asus’un Computex 2018’de tanıttığı tek yeni dizüstü bilgisayar modelleri değil. ZenBook S, lüks görünümün altında MIL STD-810G standartlarına uyumlu sağlamlık sunuyor. VivoBook Flip 14 ise Asus’un dönüştürülebilir bilgisayar serisini 17.6 milimetrelik ince profilli gövde ve en yeni Core i7 işlemciyle genişletiyor. VivoBook S15 ve S14 ise tarzına önem veren kullanıcılara daha çekici renk seçenekleri sunuyor. VivoBook S13 de oyun odaklı GeForce MX150 grafik işlemci birimini daha küçük gövdede sunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER