Teknoloji

Asus ScreenPad Apple’ın Touch Bar’ının işlevlerini izleme dörtgenine getiriyor

asus screenpadAsus bazen yaratıcı tasarımlarıyla ilk yolu açan şirket oluyor. Günümüzde dizüstü bilgisayarlarda bir standart hâlini almış, klavyesi çıkarılabilir 2’si-1-arada tabletleri ilk kez Asus’tan görmüştük. Ayrıca telefonu bir tablete yerleştiren, ancak ne yazık ki pek ilgi görmeyen PadFone ürününü çıkaran da Asus olmuştu. Bazı zamanlarda ise, Lenovo’nun Yoga serisi Flip dizüstü bilgisayarları gibi ürünleri izlemek zorunda kaldı. Şimdiyse Asus’un, takip edildiği ve takip ettiği iki eğilimi birleştiren bir konseptle karşımıza çıktığını görüyoruz.

“ScreenPad” adını taşıyan gizemli bir cihaz ya da çevre aygıtı, MacBook Touch Bar’larının sunduğuna benzer şekilde, daha genişletilmiş kontrol imkanı sunuyor. Ancak bunu dizüstü bilgisayarın izleme dörtgeni üzerinden gerçekleştiriyor.

Windows Blog Italia‘nın kapsamlı analizine rağmen, ortada birçok cevaplanmamış soru bulunmaya devam ediyor. Örneğin ScreenPad’in mevcut dizüstü bilgisayara takılabilen bir aygıt olup olmadığı bilinmiyor. Acaba bu birim mevcut bir bilgisayarın izleme dörtgeni yerine takılabiliyor mu, yoksa klavyenin tamamen dokunmatik ekranla değiştirildiği yepyeni bir dizüstü bilgisayarda mı geliyor, bu soruların cevabı da bilinmiyor.

ScreenPad uygulamasının gereksinimleri de işleri aydınlatmaya yetmiyor. Hassas izleme dörtgenli bir Asus dizüstü bilgisayar, Nvidia GTX 970 GPU ve belirli Toshiba yongaları gereksinimler olarak sıralanıyor. Bunlar, söz konusu ScreenPad’in en azından bir eklenti olabileceğini gösteriyor. Yine de, kapı diğer ihtimaller için de sonuna kadar açık görünüyor.

Her ne olursa olsun, ScreenPad’in ne işe yarayacağını az çok biliyoruz. Bu cihaz Windows 10 bilgisayarları için ikinci ekran niteliğini taşıyacak. Apple’ın Touch Bar’ının aksine, bu ekran geleneksel bir Full HD ekran olacak, kontrollerin yanı sıra daha fazla içeriğe de imkan sağlayacak. Çalma kontrolleri, Spotify, uygulama başlatıcısı ve herkesin favorisi, Hesap Makinesi de sunulanlar arasında bulunacak.

Tabii ki en önemli soru; ScreenPad’i ne zaman göreceğimiz. Computex çok yakın, orada görme ihtimalimiz bulunuyor. Eğer bu yenilik gerçeğe dönüşürse Asus, Razer Phone ve Project Linda ile benzer bir işlevi gerçekleştirmeyi hedefleyen Razer’a da cevap vermiş olacaktır.

İLGİLİ HABERLER