Teknoloji

ARM tabanlı Windows ve Mac’ler için Photoshop beta olarak çıktı

adobe photoshop

Adobe Photoshop’un ARM tabanlı Windows ve macOS sürümlerini yayınladı. Beta olarak çıkan bu sürümle birlikte Surface Pro X veya Apple’ın yeni M1 işlemcili MacBook Pro, MacBook Air ya da Mac mini bilgisayarlarına sahip olanlar Photoshop’u cihazlarında doğal biçimde çalıştıravbilecekler. Şimdiye kadar Photoshop ARM tabanlı işlemci Windows bilgisayarlarda emülatör yoluyla, macOS’te ise Apple’ın Rosetta çeviricisiyle çalışıyordu.

Photoshop’un hem Windows hem de macOS’teki yerel versiyonlarının performansı büyük oranda iyileştirmesi bekleniyor. Bu sürüm tam da ARM tabanlı Mac bilgisayarların çıkışıyla birlikte geldi. Performans artırılmış olmakla birlikte, uygulama henüz beta formunda bulunuyor, bu nedenle birçok araç eksik durumda bulunuyor. İçeriğe bağlı otomatik doldurma, yama aracı, iyileştirici fırça ve bunun gibi birçok araç şu anda beta versiyonlarında bulunmuyor.

Adobe, hem macOS hem de Windows için bilinen bazı sorunları listeliyor, ancak yeni özelliklerin önümüzdeki haftalarda ekleneceğini de not ediyor. Beta versiyonu henüz günlük işlerde kullanım için uygun değil ve Creative Cloud masaüstü uygulamasında bulunan beta uygulamaları sekmesinden erişilebiliyor. Adobe, diğer Creative Cloud uygulamalarının ARM64’e geçişinin ne zaman olacağını belirtmiyor. Ancak Photoshop’un varlığının ARM tabanlı cihazlar için itici güç olacağını söyleyebiliriz.

Diğer uygulamalarda ve oyunlarda da Photoshop desteğine benzer duyurular görüyoruz. Örneğin Blizzard, World of Warcraft‘ın ARM tabanlı Mac’lerde doğal şekilde çalışacağını açıkladı. En son World of Warcraft sürümünde ilk günden M1 desteği bulunuyor. Böylelikle bu ay sonunda beklenen World of Warcraft: Shadowlands‘in çıkışından hemen önce Rosetta çevirici katmanının kullanmasını engelleyecek destek çıkmış olacak.

İLGİLİ HABERLER