Teknoloji

Araştırmaya göre Facebook beğenileri gizli kişisel özellikleri ortaya serebilir

Facebook’un özel bilgilere erişmek isteyen reklamverenler için bir altın madeni olduğu kesin. Ancak sosyal platformdaki basit aktivitelerle kişiliğe dair ne çok özelliğin ortaya çıktığını görmek pek çok kişiyi şaşırtabilir. MyPersonality gibi uygulamaları kullanarak Facebook üzerinde veri toplayan Cambridge Üniversitesi ve Microsoft Research bünyesindeki araştırmacılar, bu verilerin nasıl kullanılabileceğini kamuoyuyla paylaştılar. Facebook beğenileri üzerinden bir kişinin cinsiyetinin, etnik kökeninin, politik ve dini eğilimlerinin belirlenebileceği ifade edilirken, bu tahminlerin doğruluk oranının yüzde 80’in üstünde olduğu belirtildi.

facebook-like-111212

Araştırmanın sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences’ta yayınlanırken, araştırmada kullanılan verilere de myPersonality Project sitesinden ulaşılabiliyor. Facebook beğenilerinin kişisel bilgiye ulaşmakta ne denli zengin bir kaynak olduğunu gözler önüne seren araştırma, kişisel bilgilerini gizli tutan kullanıcılar hakkında bir şey öğrenmek için ortada bıraktıklarının oldukça etkili olacağını gösteriyor.

Örnek olarak, ülkemizde de yayınlanan ”Bob Ross ile Resim Sevinci” programını beğenmek, kullanıcının ebeveynlerinin 21 yaşından önce ayrılmadığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Facebook beğenileri bilgi toplamak için oldukça iyi bir kaynak olsa da, kişisel bilgilerine erişimi sınırlamak isteyenler için ”Beğen” tuşunu görmezden gelmek yeterli değil. Araştırmacılardan Michael Kosinski benzer çıkarımların her tür dijital veriyle yapılabileceğini belirtirken, istatistiki olarak kullanıcıların açığa çıkarmak istemeyebileceği bilgilerin tahmin ettiklerini dile getirdi.

İlgili >> The Wall Street Journal, Cambridge Üniversitesi, Proceedings of the National Academy of Sciences, myPersonality Project

İLGİLİ HABERLER