Teknoloji

Apple’a üçüncü taraf ekran süresi uygulamalarıyla ilgili şikayet

ekran süresi

Apple’ın iOS’e Ekran Süresi özelliğini getirmesinden sonra, ekran izleme veya ebeveyn kontrolleri uygulamaları geliştirmiş birtakım uygulama geliştiricilerinden ürünlerini değiştirmeleri ya da App Store’dan tamamen kaldırmaları istenmiş.

New York Times’ın haberine göre Apple şimdiye kadar en çok indirilen 17 ekran süresi ve ebeveyn kontrolleri uygulamasının en az 11 tanesini ya kaldırdı ya da kısıtladı. Haberde Apple’ın Ekran Süresi uygulamasının; belirli uygulamaları kapatma, daha seyrek programlama ve çocukların web filtreleme araçlarının etrafından dolaşabilmesi gibi popüler üçüncü taraf uygulamalar karşısında dezavantajlı olduğu bazı unsurları olduğunu belirten kullanıcılara atıfta bulunuluyor. Ayrıca kullanıcılar, üçüncü taraf uygulamaların iOS ve Android platformlarının genelinde kullanılabildiğini, kısıtlama nedeniyle ebeveynlerin Android cihazlarını denetlemesinin zorlanacağı kaydediliyor.

Haberde uygulamaları mağazadan birdenbire kaldırılan ya da değişikliklere yönelik belirsiz ve anlaşılmaz komutlar verilen ya da şirketten düzgün destek alamayan geliştiricilerle yapılmış röportajlara da yer veriliyor. Çoğu geliştiricinin dikkat çektiği ortak nokta, App Store’dan uygulamanın kaldırılmasının şirketleri için tahrip edici olabilmesi, örneğin OurPact’in CEO’su Amir Moussavian, gelirlerinin yüzde 80’inin App Store’dan geldiğine dikkat çekiyor.

Apple’dan konuyla ilgili cevap var

Apple uygulamaların kurallarını ihlâl ettiğini, atılan adımların şirketin kendi ekran izleme araçlarını çıkarmasıyla ilgili olmadığını dile getiriyor. Şirkete göre, üçüncü taraf uygulamalar cihazlardan çok fazla veri topladığı için bu tür bir durumla karşı karşıya kaldı.

Bu haftanın başlarında Kidslox ve Qustudio adlı iki uygulamanın geliştiricileri Apple’a karşı Avrupa Birliği nezdinde tekelcilik şikayetinde bulunmuştu. Geçen ay da Kaspersky Lab, kendi ekran süresi yönetimi uygulamasının mağazadan kaldırılmasının ardından tekelcilik şikayeti yapmıştı. Aslında bunlar Apple’ın App Store’daki uygulamalarına yönelik ilk şikayetler sayılmaz. Yakın zamanda Spotify da Apple’a karşı Avrupa Birliği’ne tekelcilik şikayetinde bulunmuş, teknoloji şirketinin diğer üçüncü taraf müzik yayın servislerine karşı kendi servisine haksız avantaj sağladığını öne sürmüştü.

İLGİLİ HABERLER