Teknoloji

Kaspersky Lab’den Apple’a tekel suçlaması

kaspersky lab

Siber güvenlik şirketi Kaspersky Lab, Apple hakkında rekabete aykırı politikalarıyla tekel oluşturmaya çalıştığı gerekçesiyle şikayette bulundu. Kaspersky’nin şikayetinin temelinde Apple’ın şirketin ekran yönetimi uygulamasını App Store politikalarını ihlâl ettiği yönündeki kararı yer alıyor.

Şikayetini resmi blogunda yayınladığı bir yazıyla duyuran Kaspersky, Apple’ın Safe Kids adını taşıyan uygulamaya olan itirazını iOS 12’nin Ekran Süresi özelliğinin çıkışının ardından paylaştığı belirtti. Ekran Süresi özelliği de Kaspersky’nin uygulamasına benzer bir işlev görüyor. Apple’ın bu uygulamayı yasaklamasının ardından Kaspersky çözümü Rusya Federal Tekelle Mücadele Servisi’nde arıyor.

Apple için kısa süre önce Spotify da benzer bir şikayette bulunmuştu. App Store aracılığıyla yapılan abonelik ve ödeme işlemlerinden Apple’ın yüzde 30’luk kesinti yapmasına karşı çıkan Spotify, bunun Apple Music’e haksız bir avantaj sağladığını savunmuştu. Apple da bu şikayete yanıt vermekte gecikmemiş ve yüzde 30’luk kesintinin ilk yılın sonunda yüzde 15’e indiğini ve ekosisteminin Spotify’a eşsiz bir hizmet sağladığını belirtmişti.

Kaspersky Lab ve Spotify’ın şikayetleri arasında benzer noktalar kadar hayati farklar da bulunuyor. En büyük fark olarak Apple’ın Kaspersky’nin Safe Kids uygulamasına rakip bir uygulama sunmaması öne çıkıyor. Kaspersky’nin rakibi Apple’ın mobil işletim sistemi iOS oluyor. Apple’ın Ekran Süresi özelliği iOS 12 ile birlikte geliyor.

İLGİLİ HABERLER