Eğlence

Podcast uygulaması Overcast’e kullanışlı paylaşım özelliği

overcast podcast

Podcast’ler Türkiye’de çok popüler olmadı, ancak yurt dışında bu radyo programı benzeri kayıtları takip eden düzenli bir kitle var. Overcast de podcast’leri takip etmek için kullanılan başlıca uygulamalardan bir tanesi. Bu uygulamaya eklenen yeni bir özellik dinleyiciler için epey kullanışlı görünüyor. Bölümlerden parçalar video hâline getirilip paylaşılabiliyor.

Uygulamanın en son güncellemesiyle birlikte kullanıcılar bir podcast’in özetini kısa video hâline getirebiliyor. Bu klip de sosyal medya, e-posta ya da yazılı mesaj aracılığıyla paylaşılabiliyor. Overcast’in kurucusu ve geliştiricisi Marco Arment, konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında, insanların uzun zamandır podcast bölümlerini paylaşabildiğini, ancak bunun zahmetli bir süreç olduğunu söylüyor. Ses bağlantısını paylaşmaktansa kısa bir videoyu paylaşmanın daha zahmetsiz olacağının altını çiziyor.

Uygulama içinde bir klip paylaşımı yapmak için, sağ üst köşedeki paylaş ikonuna tıklayın. Daha sonra “Share Clip” seçeneğini seçin. Bu size dinlemekte olduğunuz programın istediğiniz bölümünü seçmenizi sağlayan arayüzü getirecektir. Daha sonra bunu özelleştirerek kısa bir ses klibi eşliğinde; dikey, yatay ya da kare video olarak paylaşabilirsiniz. Eğer isterseniz, Overcast üzerinden paylaşıldığını gösteren “Shared from Overcast” etiketini de kullanabilirsiniz.

Arment, blog yazısında giderek hayatın her alanını kucaklayan podcast endüstrisinin durumunu değerlendiriyor, aynı zamanda bu haftanın başlarında faaliyete geçen ve epey ses getiren Luminary adlı podcast girişiminden de bahsediyor. Luminary, çeşitli risk sermayedarlarından aldığı destekle yola çıkmış ve kendisini “podcast’lerin Netflix’i” olarak lanse etmişti. Bu uygulamada özel podcast programları yer alıyor. Ancak insanlar mevcut programları ücretsiz olarak dinleme imkanına da sahip oluyor. Bu durum bazı yapımcıların, programlarının kullanıcıları paralı programlara abone olmak için yem olarak kullanıldığı hissine kapılmasına neden oldu. Bu nedenle çeşitli yapımcılar programlarını uygulamadan geri çekti.

Podcast dünyasındaki birçok çevre Luminary’nin çıkışını, şu ana kadar mümkün olduğu kadar açık işleyen sisteme bir tehdit olarak görüyor. Arment, podcast yayıncılığının açık ve ücretsiz kalması için, özel ve sınırlı servislerin yararlanabileceği önemli eksiklikleri arka planda bırakmamanın gerekli olduğunu söylüyor. Ayrıca podcast’leri paylaşmanın yapılacak en kolay iş olmadığını da vurguluyor. Neyse ki, uygulamasına getirdiği bu yenilikle birlikte podcast programlarının paylaşmak biraz daha kolay, insanların ilgisini çekme olasılığı da daha yüksek olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER