Teknoloji

Apple’a göre pil değişimi programı yeni iPhone satışlarını düşürdü

iphone pil değişimi programı

Apple, iPhone talebinin düşük seyretmesi nedeniyle gelirlerinde aşağı yönlü 9 milyar dolarlık bir düzeltme yaptığını duyurdu. Şirketin CEO’su Tim Cook, yatırımcılara hitaben yazdığı mektupta, iPhone talebinde görülen düşüklüğün bir nedeni olarak da geçen yıl gerçekleştirilen iPhone pil değişimi programı sayesinde birçok kişinin cihazlarının pillerini değiştirmesini gösterdi.

Apple, 2017’nin sonlarında daha eski iPhone modellerinin eskimekte olan pillerinin yarattığı performans sıkıntılarını (aniden kapanma gibi) önlemek amacıyla, bu cihazların hızlarında sınırlandırmaya gittiğini kabul etmişti. Bunun sonucunda pil değişimi programı başlatmış, garanti kapsamı dışında pil değişimini 129 TL (daha sonra 199 TL  oldu) karşılığında, daha ucuz bir fiyattan değiştirmişti. Şirket bu şekilde müşterilerine sunduğu özürü ifade etmişti.

Açıklık ve onunda devamında sunulan pil değişimi programı, 2018’in bitimiyle birlikte daha fazla kişinin cihazlarının pillerini değiştirmesini sağladı. Bu nedenle söz konusu müşteriler, mevcut cihazlarını yeni bir iPhone’la değiştirmek yerine, kullanma devam ettiler. iPhone pillerini değiştirmek daha ucuz ve kolay olunca, daha az insan daha fazla para verip yeni bir iPhone satın alma yoluna gidiyor.

Apple, pil değişimi programı ile birlikte iPhone Pil Sağlığı olarak adlandırılan özellik hakkında da kullanıcılara daha fazla açıklamada bulunmuştu. Bu özellik sayesinde pil kapasitesi düşmeye başlamış cihazlarda performans ile pil koruması arasında seçim yapma imkanı sunuluyor.

2018 yılında, daha eski model iPhone’larla ilgili birçok yaşam kalitesi şikayeti son buldu. İnsanlar mevcut cihazlarını daha büyük bir memnuniyetle kullanmaya devam etti. Pil değişimi programının yanı sıra, iOS 12 ile birlikte daha eski cihazlarda gözle görülür biçimde artan performansın da kullanıcı memnuniyetine olumlu etkide bulunduğunu belirtmek gerekiyor. Tüm bunlar, insanların yeni bir iPhone alma kararını yeniden gözden geçirmesine veya tamamen rafa kaldırmasına neden olmuş gibi görünüyor.

Tim Cook’un yatırımcılara gönderdiği mektup sadece bir kılavuz niteliğinde ve kesin satış rakamları hakkında bilgi vermiyor. Aslında gelecekte de satış rakamları konusunda bir detay beklememeniz gerekiyor. Geçen yılın 1 Kasım tarihinde Apple, telekonferans görüşmesinde bundan böyle ne kadar iPhone, iPad ve Mac sattığını açıklamayacağını duyurmuştu. Satış rakamları şirketin performansını ortaya koyması açısından dikkat edilen en önemli unsurlardan bir tanesiydi. Tim Cook’un yatırımcı mektubu da, alınan bu kararın boşuna olmadığını gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER