Teknoloji

Apple iPhone, iPad ve Mac’lerin satış rakamlarını açıklamayacak

apple wi-fi

Apple mali yılının dördüncü çeyreğine ait sonuçları değerlendirdiği toplantıda önemli bir duyuru yaptı. Şirketin finans şefi Luca Maestri, bundan böyle ana donanım birimlerinin satış rakamlarının paylaşılmayacağını açıkladı. Bu açıklama iPhone, iPad ve Mac‘lerin satış rakamları konusunda bilgi verilmeyeceği anlamına geliyor.

Cupertino merkezli şirket, söz konusu protokolü Apple Watch, AirPods ve HomePod gibi cihazlar için bir süredir uyguluyor. Apple’ın sonuçlarında söz konusu cihazlar “Diğer Ürünler” başlığı altında toplanıyor.

Apple’ın iPhone satışlarından elde ettiği gelir geride kalan çeyrekte bir yıl önceye kıyasla yüzde 29 oranında artsa da, satılan cihaz sayısında bir artış olmamıştı. Luca Maestri, satış rakamlarının şirketin ilgili alanlardaki gücünü gerçek anlamda temsil edemediğini belirtti. Satış kaleminin eskiye kıyasla şirket için daha az anlam ifade ettiğini söyleyen Maestri, satışları artırmanın ise hâlâ kendileri için bir hedef olduğunun altını çizdi.

Apple CEO’su Tim Cook, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Bu durum markette alışveriş arabasını kasaya götürdüğünüzde kasiyerin bakıp ‘Burada kaç birim var?’ demesine benziyor. Arabadaki ürünlerin toplam değeri, arabadaki ürünlerin toplam sayısından daha önemlidir.”

Satış rakamları Apple’ın performansını değerlendirme konusunda çok doğru bir araç olmayabilir. Ancak söz konusu rakamlar sayesinde analistler ve gazeteciler şirketin sattığı ürünlerin ortalama satış fiyatlarını hesaplayabiliyor. Söz konusu veri, farklı iPhone modelleri arasında karşılaştırma yapma konusunda da yardımcı oluyor.

Apple yeni prosedürü yeni sonuçlarla birlikte uygulamaya koyacak

Apple ekim ayıyla birlikte 2019 mali yılının ilk çeyreğine de başladı. Şirket bu çeyreğin sonuçlarını duyururken, yeni prosedürü de uygulamaya koyacak. Şirket finans raporunda iPhone, iPad ve Mac’lerin satış rakamlarına yer vermeyecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER