Teknoloji

Apple zayıflayan iPhone satışları nedeniyle gelir beklentisini düşürdü

apple iphone

Apple CEO’su Tim Cook, yatırımcılara gönderdiği bir mektupla mali yılın ilk çeyreğinde beklenen tahminden daha düşük kazanç konusunda uyarıda bulundu. CEO, iPhone yenilemelerinin beklediklerinden daha az seviyede olduğuna vurgu yaptı. Zayıflayan talebin özellikle Çin kaynaklı olduğunu söyleyen Cook, bazı gelişmekte olan pazarlarda da iPhone yenilemelerinin tahmin ettikleri seviyenin altında kaldığına dikkat çekti.

Cook, mektubunda daha düşük kazanç beklentisine dair birkaç yorumda da bulundu. iPhone Xs ve Xs Max’in iPhone X’a göre daha erken zamanda çıkması, ABD dolarının güçlü seyretmesi, sonbaharda birçok yeni Apple ürününün çıkması nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar, bazı pazarlardaki genel ekonomik sıkıntılar Tim Cook’un öne sürdüğü sebepler arasında yer alıyor. Ancak olayın özünde insanların Apple’ın umduğu kadar yeni iPhone’ları satın almadığının olduğu görülüyor.

Cook’un mektubunda, “Özellikle Çin’deki, beklenenden daha düşük iPhone gelirleri, toplam gelirlerimizdeki beklentilerimizin gerisine düşmemize ve yıldan yıla gelir azalmasına yol açmıştır.” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz bir ifade bulunuyor. Cook, Apple’ın diğer birimlerinin yıldan yıla yüzde 19’a varan bir artış gösterdiğine dikkat çekiyor. Ne var ki, Apple’ın işlerinin temelinde iPhone yer alıyor. iPhone’dan gelen gelirlerin azalması da genel tabloya önemli etkide bulunuyor.

CNBC’ye verdiği röportajda Cook, beklentilerle genel durum arasında oluşan farkla ilgili detaylı açıklamalarda bulundu. ABD ve Çin arasındaki ticari gerilimin kendi ekonomilerine ek baskı uyguladığını, bunun da daha az müşteriyle sonuçlandığını kaydetti. Ayrıca yeni iPhone’larda daha az operatör desteğinin olduğunu, daha eski modeller için pil değişimi programının getirilmesinin de ortaya çıkan tabloya büyük etki ettiğini dile getirdi.

Sonuç olarak Apple, 2019 mali yılı birinci çeyrek tahminlerinde gelirini, ilk tahminine göre 9 milyar dolara varan miktarda düşürdü. Apple’ın borsada işlem gören hisse senetleri de açıklamanın ardından yüzde 5-10 arası değer kaybetti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER