Teknoloji

Apple yöneticisi Craig Federighi’den “sideloading” yorumları

apple craig federighi sideloading

Apple’ın kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi, Portekiz’in başkenti Lizbon’da düzenlenen Web Summit 2021 etkinliğinde bir konuşma yaptı. Yönetici, “sideloading” olarak nitelendirilen, bir uygulama veya yazılımı uygulama mağazası gibi resmi yolların dışında yüklemeye imkan tanıyan yöntemi “siber suçluların dostu” olarak nitelendirdi.

The Verge sitesinin haberine göre Federighi, “Sideloading, bir siber suçlunun en iyi arkadaşıdır ve iPhone’da bunu talep etmek, kötü amaçlı yazılım endüstrisi için altına hücum niteliğini taşır.” dedi.

Apple’ın iOS ve macOS yazılım bölümlerini yöneten Federighi, özellikle Avrupa Komisyonu’nun önerdiği Dijital Piyasalar Yasası‘nı protesto ediyordu. Federighi’ye göre, Apple’ın iOS’taki nispeten düşük olan kötü amaçlı yazılım oranını, ayda 5 milyon Android saldırısından ayıran şey, “sideloading” özelliğinin eksikliği ve Apple, kullanıcıların kendi uygulamalarını yüklemelerine izin vermek için zorlanırsa, kötü amaçlı yazılımlar için baraj kapaklarının tamamen açılacağını söylüyor.

Ayrıca Federighi, kullanıcıların uygulamaları yan yollardan yükleme riskini alıp almamalarına karar vermeleri şeklindeki çözüm önerisine de karşı çıkıyor. Yöneticiye göre sorun, suçluların zeki ve göz önünde saklanma konusunda gerçekten iyi olmalarıdır. Üstelik bilgili kullanıcıların bile yanıltıcı web sitelerine yakalanması ve hatta telefonlarına yüklenen sahte uygulama mağazalarında takılıp kalmasıdır.

Teknoloji konusunda bilgili ve uzman olan kişiler hiçbir şekilde aldanmayacak olsa bile Federighi, izleyicilerden kandırılabilecek çocukları veya onların ebeveynleri düşünmelerini istiyor. Yönetici, “Kimsenin kötü amaçlı yazılımlardan zarar görebileceği gerçeği, savunmamız gereken bir şey değil.” şeklinde görüş belirtiyor.

Ayrıca Federighi, Apple’ın “sideloading” yöntemine izin vermesi durumunda, bazı sosyal ağ uygulamalarının muhtemelen App Store’un gizlilik korumalarından kaçınmaya çalışacağını ve uygulamalarını yalnızca yandan yükleme yoluyla sunacağı endişesini dile getiriyor. Federighi’ye göre, Apple’ın App Store’daki mahremiyet gereksinimleri, yasal yükümlülüklerin ötesine geçiyor ve bunlardan kaçınmak isteyen sosyal medya şirketleri, müşterileri çevrimiçi arkadaşlarıyla temaslarını kaybetme ya da sideloading ile yükleme risklerini üstlenme arasında seçim yapmaya zorlayabilir.

Federighi, “Sideloading güvenliği zayıflatıyor ve insanların verilerini riske atıyor.” diyor. Müşteriler ve düzenleyici kuruluşlar uygulamaları elle yükleme seçeneği istiyorsa, Android alternatifinin bunu iPhone’lar için gerektirmeden karşılamak için yeterli olabileceğini söylüyor.

İLGİLİ HABERLER