Teknoloji

Apple yeni iPhone’larından 3D Touch’ı çıkarabilir

Apple 2015 yılında 3D Touch teknolojisini iPhone’a getirdiğinde, bunun önemli avantajlar sunacağını söylemişti. Aradan geçen üç yılın ve birkaç telefon neslinin ardından, Apple’ın basınca duyarlı ekran teknolojisinin sonu gelmek üzere olabilir.

MacRumors‘ın haberine göre, Barclays analisti Blayne Curtis, yatırımcılara geçtiği bilgi notunda, bu yılın iPhone’larının bazılarında 3D Touch teknolojisinin bulunmayacağını söyledi.

Curtis, tahminlerinde dedikodusu yapılan iki adet üst sınıf iPhone’u işaret ediyor. Bunlar iPhone X gibi OLED ekranlara sahip olacak. iPhone X’dan daha büyük olacak ve 6.1 inçlik, daha ucuz LCD ekran barındıracak diğer modelde ise 3D Touch‘ın bulunma ihtimali mevcut. Bir başka analist, güvenilir tahminleriyle bilinen Ming-Chi Kuo ise aylar önce, herhangi bir modelin 3D Touch barındırmayacağını söylemişti.

Eğer analistler doğru çıkarsa, 3D Touch teknolojisi gelecek nesil iPhone’lardan tamamen çıkarılacak demektir.

3D Touch, iPhone 6S‘in öne çıkarılan özelliklerinden bir tanesiydi. Eğer bu özellik yeni modellerde yer almazsa, Apple tarafından başarısız bulundu demektir. Apple’ın pazarlama şefi Phil Schiller, 3D Touch çıktığı zaman Bloomberg’e verdiği demeçte, mühendislik açısından, 3D Touch’ı barındıran ekranı üretmenin inanılmaz derecede zor olduğunu söylemişti. Aynı zamanda insanların bunu kullanmaması hâlinde, bir ya da iki yıllık mühendislik çalışmasının, üretim için yapılan yatırımın ve maliyetlerin boşa gitmiş olacağını söylemişti. Aynı zamanda bunun bir tanıtım özelliği olması ve bir ay geçtikten sonra kimsenin kullanmaması hâlinde, bunun mühendislik hünerinin tamamen harcanması olacağını da sözlerine eklemişti.

O zamandan bu yana 3D Touch çok fazla dikkat çeken bir özellik olmadı. Aslına bakarsanız, uzun zamandır iPhone kullanan bir kullanıcı olarak, 3D Touch’tan çoğu zaman yararlandığımızı söyleyebiliriz. Ancak çoğu iPhone kullanıcısından, basınca duyarlı ekran teknolojisi ve ona bağlı işlevler hakkında fazla yorum duymadık. Aynı teknoloji daha önce Apple Watch için de kullanılmıştı. Ancak iPad’lerde kullanıldığını görmedik.

Henüz her şey dedikodu aşamasında olduğu için, 3D Touch hakkında başarısız olup olmadığına dair bir yorum yapmak için erken görünüyor. Apple, başka bir yöntemi kullanarak aynı işlevleri yeni iPhone’larda sunabilir veya sadece belirli iPhone modellerinde bu özellik kullanılabilir. En iyisi eylül ayı ortasını, Apple’ın iPhone etkinliğini beklemek olacaktır.

Yeni iPhone’larda Apple Pencil desteği olmayacak

Diğer iPhone dedikodusuyla ilgili olarak MacRumors, Kuo’dan yatırımcılara gönderilen yeni bir notta, gelecek nesil iPhone’ların hiçbirisinde Apple Pencil desteğinin olmayacağının yazıldığını kaydetti. Son birkaç aydır yeni iPhone’ların daha büyük ekranlara sahip olup Apple Pencil ile de kullanılabileceğine dair beklentiler bulunuyordu. Kuo, Apple’ın zayıf kullanıcı deneyimi nedeniyle bundan vazgeçtiğini söylüyor.

Bu arada Barclays analisti Curtis, gelecek yıl daha ucuz bir HomePod modeli beklediğini, yeni AirPods‘ların da yıl sonuna kadar çıkacağını kaydetti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER