Teknoloji

Apple yeni çevrim içi müzik servisinde ünlü sanatçılara özel içerikleri için para ödemeyi planlıyor

apple servisleri

apple-store-logo

Çevrim içi müzik pazarında işler yakında biraz daha kızışacağa benziyor. Spotify gibi servisler çevrim içi müzik konseptinin gelişimi ve yayılması konusunda önemli bir görevi yerine getirseler de, ücretsiz müzik dinleme imkanı sunmaları bazı sanatçıları fazlasıyla rahatsız ediyor. Pazarda Spotify’a rakip olmaya hazırlanan diğer servisler de sanatçıları baştan çıkararak ellerini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Ünlü rap yıldızı Jay-Z’nin kısa bir süre önce satın aldığı Tidal ile izlediği bu yolu, Apple’ın da yeni çevrim içi müzik servisinde takip edeceği belirtiliyor. Gelen haberlere göre, Cupertino merkezli şirket Taylor Swift, Florence and The Machine gibi şarkıcı ve gruplara özel içeriklerini ve çevrim içi müzik haklarını elde etmek için para ödemeye planlıyor.

Apple’ın sanatçılara ne kadar teklif ettiği konusunda şimdiden ortaya çeşitli iddialar atılmış durumda. Ünlü rap yıldızı Kanye West, Apple’ın milyonlarca dolar değerindeki işbirliği teklifini geri çevirdiğini açıkladı. Jay-Z’nin Tidal’da sanatçıları bağlamak için 3 milyon dolar nakit ve şirketin yüzde 3 hissesi gibi teklifler sunduğu kısa bir süre önce gündeme gelmişti. Apple’ın Beats Music’in altyapısı üstüne inşa edeceği yeni çevrim içi müzik servisinin ABD’deki aylık abonelik bedelinin 9.99 dolar olması öngörülüyor. Servisin 120 dolarlık yıllık maliyeti, bir yıl içinde iTunes’da yapılan ortalama harcamanın 4 katına ulaşıyor.

Çevrim içi müzik servislerinin gelişimi sayesinde insanların daha fazla şarkıya erişimi kolay hâle gelse de, bu servisler arasındaki rekabet yüzünden büyünün bozulması ve şarkıların servisler arasında paylaşılması gibi bir tehlikenin bulunduğu artık daha net görülüyor.

İLGİLİ HABERLER