Teknoloji

Apple’ın U1 yongası destekli Yakın Etkileşimler özelliği yolda

apple yakın etkileşimler

Apple geliştiricileri geçen ay WWDC’de, iOS 16 ile birlikte gelecek yeni “eller serbest kullanıcı deneyimleri” için arka plandaki üçüncü taraf akıllı cihazların Apple’ın ultra geniş bant (UWB) U1 yongalarıyla konuşmasını sağlayan yeni Yakın Etkileşimler özelliğine bakış imkanı sunmuştu. Bu özellik sayesinde kullanıcıların sadece yanından geçerken bir lambayı yakmaları mümkün olacaktır. Geliştiriciler, yeni yazılım çerçevesi sayesinde gerçek zamanlı, hassas konum tetikleyicilerinden yararlanabilir. Yonga üreticisi Qorvo gibi, yonga seti üreticileri U1 ile birlikte çalışabilirlik için MFi sertifikası talep edebilir.

Qorvo Mobile ürünleri başkanı Eric Creviston, konuyla ilgili bir basın açıklamasında “UWB çipleri, modülleri ve yazılımlarından oluşan kapsamlı portföyümüz, bağlı UWB ürünleri ve aksesuarlarının ekosistemini hızlandırmaya yardımcı olacak.” dedi. Şirket, DW3110 entegre Impulse Radio UWB kablosuz alıcı-vericisi için MFi sertifikası almaya hak kazandı, bu nedenle artık diğer şirketler bu çipi kendi aksesuarlarına entegre etmek ve Apple’ın Yakın Etkileşimlerini kullanmak için satın alabilir.

Belirli Apple cihazlarında bulunan U1 çipi, yüksek düzeyde yerelleştirilmiş bir GPS konum belirleyici işlevi görebilir. Şu anda AirTag’ler ile koltukta anahtarlarınızı bulma, arabaların kilidini açma, iPhone’unuzu arkadaşlarınızın iPhone’larına doğrultarak AirDrop aracılığıyla dosya paylaşma ve bir Şimdi Çalınıyor bilgisini HomePod ile paylaşma gibi imkanları sunuyor. U1 yongası şu anda iPhone 11 ve daha yeni iPhone’larda (iPhone SE serisi hariç), Apple Watch Series 6 ve daha yeni modellerde, AirTag’de ve HomePod mini’de bulunuyor. Apple TV uzaktan kumandasında ve iPad Pro’larda ise bulunmuyor.

Aslında UWB ile bir şeyler yapan tek şirket Apple değil. Akıllı izleme cihazlarının öncüsü Tile, Apple’ın AirTag’leriyle ve Samsung’la Galaxy SmartTag’leriyle mücadele etmek için UWB izleyicileri üzerinde çalışıyor. Ayrıca Tesla’nın UWB’yi elektrikli arabalarına entegre etmek istediği bildiriliyor.

Apple, geçen yıl diğer aksesuar üreticilerinin ürünlerini Bul cihaz ağına entegre etmesine izin vermeye başlamıştı. Şimdi Yakın Etkileşimler ile, iPhone’unuzu çıkarmadan bir kapının kilidini açmak gibi şeyler yapabilen akıllı cihazların ekosistemi kesinlikle büyüyecek. Alanlarda ışıkları tetiklemek için çeşitli sensörlere sahip akıllı ev ürünlerine sahip olsanız da, Yakın Etkileşimleri kullanan gelecekteki cihazlar, bağlı kurulumunuzu basitleştirebilir ve belki de istenmeyen tetikleyicileri azaltabilir, çünkü yalnızca U1 özellikli cihazınız yanınızdaysa çalışıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER