Teknoloji

Apple WWDC 2021 etkinlik programını açıkladı

apple wwdc 2021

Geçen yılın etkinliğinde olduğu gibi, Apple’ın 2021 Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC 2021) da tamamen çevrimiçi olacak. Apple, bu yılın başlarında salgına karşı koruma amacıyla sanal sistemine bağlı kalacağını doğrulamıştı Ayrıca katılımın şahsen bilet numaralarıyla sınırlı olmak yerine geliştirici hesabına sahip herkese ücretsiz olarak açık olduğunu eklemişti.

Etkinlik 7 Haziran Pazartesi akşamı TSİ 20.00’deki Açılış Konuşması (Apple Keynote) etkinliğiyle başlayacak. Yine Apple Park’ta çekilmesini beklediğimiz bu özel yayın Apple’ın web sitesinde, Apple Developer uygulamasında, hem de Apple TV ve YouTube üzerinden aktarılacak. Bunu, 8 Haziran Salı TSİ 00.00’da başlayan Platforms State of the Union adı yayın izleyecek. Bu yayında Apple geleneksel olarak, yeni araçlara ve iPhone, iPad, Mac, Apple TV, Apple Watch ve diğer donanımlar için sunduğu platformlarında yaklaşmakta olan değişikliklere daha derin bir bakış imkanı sunuyor.

WWDC 2021 haftasının diğer büyük etkinliği, 11 Haziran günü TSİ 00.00’da gerçekleşecek Apple Tasarım Ödülleri olacak. Grafikler, kullanılabilirlik, yaratıcılık ve daha fazlasında üstün olan yazılımlar için hem bağımsız geliştiricilere hem de daha büyük yayıncılara hitap eden bu ödüller, şirketin son on iki ayın en iyi uygulamalarını öne çıkarma fırsatı niteliğini taşıyor.

Tabii ki WWDC’de, bu temel etkinliklerden daha fazlası var. Tüm hafta boyunca, geliştiricilerin üzerinde çalıştıkları, kullandıkları çeşitli API’leri ve daha fazlasını öğrenmek için Apple’ın kendi mühendisleri ve tasarımcıları ile konuşabilecekleri derinlemesine oturumlar, laboratuvarlar ve diğer uzman danışmanlıkları devam edecek. Apple, oturum videolarının 8 Haziran’dan itibaren günlük bazda yayınlanacağını söyledi.

Apple WWDC 2021 ile Pavyonlar gibi bir yenilik getiriyor

Bu arada WWDC 2021 için bir yenilik de Pavyonlar da olacak. Programı gözden geçirmek ve ilgilendiren bir şeyi kaçırmadığınızdan emin olmak zor olabileceğinden, pavyonlar “geliştiricilerin belirli bir konuyla ilgili oturumları, laboratuvarları ve özel etkinlikleri keşfetmeleri için kolay bir yol” olarak tanımlanıyor. Pavyonlar, Apple Developer uygulaması aracılığıyla sunulacak.

Bu yıl özellikle merak edilen noktalardan bir tanesi, Apple’ın açılış etkinliğini yazılım önizlemelerini duyurmak kadar çeşitli donanımları tanıtmak için kullanıp kullanmayacağı. WWDC tipik olarak yazılım odaklıdır, ancak bu, Apple’ın yeni cihazları göstermek için etkinliği değerlendirmediği anlamına gelmez. Bazen, önceki nesil Mac Pro’da olduğu gibi, yaklaşan donanıma erken bir bakış atma fırsatı sunulurken, diğer zamanlarda yeni, genellikle geliştirici dostu bir cihaz için tam bir tanıtımın gerçekleştirildiğini görmüştük.

Apple Silicon’a geçiş hâlâ tüm hızıyla devam ederken ve profesyonel kullanım odaklı bir iMac veya Mac Pro mini için dedikodular ortalıkta dolaşırken, haziran başlarındaki etkinlikte iOS 15 ve macOS 12’den daha fazlası olabilir. Daha da heyecan verici olan ise Apple’ın artırılmış gerçeklik çabalarını yepyeni bir biçime getirmesi beklenen ve Apple Glass olarak adlandırılan artırılmış gerçeklik cihazıyla ilgili bir şeyler görmek olacaktır.

WWDC 2021 haftasında Apple yazılım ekosistemi ve diğer duyurularla ilgili haberlere yer vereceğiz. Öte yandan 7 Haziran Pazartesi akşamı da hem haberlerimiz hem de sosyal medya hesaplarımızdan yapacağımız paylaşımlarla açılış konuşmasının detaylarını en iyi şekilde aktarmaya çalışacağız.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER