Teknoloji

Apple VPN kullanan reklam engelleme uygulamalarının yoluna taş koyuyor

Görsel: The Verge

Birkaç popüler ve dikkat çekici VPN tabanlı reklam engelleme uygulaması Apple tarafından devre dışı bırakılıyor. Bu uygulamaların App Store politikalarıyla olan uyumsuzluğu nedeniyle gelecekte güncellemelerinin onaylanmayacağı belirtiliyor.

Apple bu uygulamaların özellikle App Store Geliştirici Yönergeleri’nin 4.2.1 maddesini ihlal ettiğini öne sürüyor. Söz konusu madde uygulamaların API’ları ve çatı platformları belirledikleri amaçlar için kullanmalarını ve bu entegrasyonu uygulama açıklama bölümünde belirtmelerini zorunlu kılıyor.

Aslında Apple’ın bu politikaları bir süredir geçerli, ancak şirket önceleri bunları uygulama konusunda biraz daha yumuşak davranıyordu. Bu durum mağazada birçok engelleme uygulamasının türemesine ve bunların popülaritesinin artmasına neden olmuştu. Şimdi Cupertino şirketi bunlara yönergelerini dayatma kararı alınca, Adblock ve Weblock gibi popüler uygulamaların yapımcıları App Store’a uygulama güncellemelerini gönderemeyecekler. Buna rağmen uygulamaların mevcut versiyonları mağazadan kalkmayacak.

Apple’ın bu reklam engelleme uygulamalarıyla ilgili temel sorunu bunların VPN tabanlı şekilde işlemeleri gibi görünüyor. Söz konusu yöntemde tüm iOS web tarayıcılarında reklam gösterimini engellemek için cihaza sertifika yüklemesi yapılıyor. Böylelikle sadece Apple’ın Safari’sinde değil, aynı zamanda Chrome gibi üçüncü taraf internet tarayıcılarında da reklam engellemesi gerçekleştirilmiş oluyor.

Açıkçası, Apple’ın bu tarz reklam engelleme uygulamalarında izin verdiği tek tür, resmi Safari İçerik Engelleyicisi API’sinden yararlanan uygulamalar oluyor. Adından da anlaşılacağı üzere, bu şekildeki uygulamalar da sadece Apple’ın kendi internet tarayıcısı Safari’de çalışıyor.

Belki maksatlı, belki de değil; bu Apple’ın iOS’te kendi internet tarayıcısının kullanımına zorlamak için kullandığı bir başka yol olacak gibi görünüyor. Rakip internet tarayıcılarının Safari ile aynı iOS WebKit motoruna uyumlu olmaları zaten gerekiyordu. Bu durum da başka internet tarayıcılarını Apple’ınkinin farklı bir ambalajla paketlenmiş versiyonları hâline getiriyor. Sonuç olarak ortaya genellikle daha zayıf optimizasyon ve düşük performans çıkıyor.

Şu anda iPhone ve iPad kullanıcıların söz konusu davranış değişikliğinden etkilenecek uygulamaları mevcut hâliyle kullanmaya devam edebilecek. Ancak bu uygulamalar gelecekte güncellenmeyecek. Belirli bir süre sonra hem iOS hem de birlikte kullanım için tasarlandıkları internet tarayıcılarıyla düzgün şekilde işlememeye başlayacak.

İLGİLİ HABERLER