Teknoloji

Apple iPhone ve iPad’lerde üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin vermeye hazırlanıyor

apple app store 2021 ödülü apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple iOS’te kullanıcılarına üçüncü taraf uygulama mağazalarına erişim izni vermeyi hazırlanıyor. Söz konusu iddiayı Bloomberg gündeme getirdi. Eğer bu iddia doğru çıkarsa, şirket açısından büyük bir değişim yaşanmış olacak. Cupertino merkezli şirket şimdiye kadar iPhone ve iPad sahiplerine sadece App Store üzerinden uygulama indirme izni veriyor.

Bu planın temelinde Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası olduğu söyleniyor. 2024’te yürürlüğe girecek olan yasa, dijital dünyanın oyuncularının şeffaf davranmasını ve rekabetin önünü açmasını zorunlu kılıyor.

Söz konusu yasa, Apple’ın üçüncü taraf uygulama mağazalarının yanı sıra “sideloading” olarak adlandırılan alternatif yükleme yöntemine de izin vermesini gerektiriyor. Apple yöneticileri daha önce web üzerinden telefona uygulama indirmeyi mümkün kılan bu yöntemi “bir siber suçlunun en iyi dostu” olarak tanımlamıştı.

Avrupa Birliği yasaya uyumluluk konusunda karmaşık bir takvim yürütüyor. Yasadan etkilenecek olan şirketlerin resmi kurumlara başvurması ve daha sonra da yapılacak değişikliklerin komisyon tarafından belirlenmesi gerekiyor. Yasaya uyumluluk için verilen tarih ise 6 Mart 2024 olarak açıklanmıştı.

Apple üçüncü taraf uygulama mağazalarını da denetleyecek

Bloomberg’in haberine göre, Apple üçüncü taraf uygulama mağazalarının üzerinden de elini çekmeyecek. Şirketin belli güvenlik gereksinimleri uygulayacağı ve buna ek olarak bir ücret talep edebileceği belirtiliyor. iPhone üreticisinin üçüncü taraf ödeme sistemleri konusunda ise nihai kararını vermediği belirtiliyor. iMessage’ın diğer mesajlaşma servisleriyle birlikte çalışılabilir hâle getirmesi de şirketin henüz karar vermediği konular arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER