Ulaşım

Apple sürücüsüz otomobil planları hakkında ipucu verdi

apple sürücüsüz otomobilApple sürücüsüz otomobil teknolojisiyle ilgili çalışmaları konusunda genellikle sessiz kalmayı tercih ediyor. Ancak şirket yayınladığı yeni makaleyle bu sessizliğini kısmen de olsa bozuyor.

Cupertino merkezli şirket, sürücüsüz otomobil teknolojisiyle ilgili makalesini Arxiv isimli sitede yayınladı. Söz konusu site, makalelerine son şeklini vermeden önce geri bildirim almak isteyen araştırmacılar tarafından tercih ediliyor. Apple’ın makalesi, VoxelNet isimli yeni bir LiDAR kullanım yöntemini anlatıyor. Bu teknoloji sayesinde otonom araçlar sadece nesnelerin konumunu tespit etmekle yetinmiyor, aynı zamanda nesnenin yaya mı yoksa bisikletli mi olduğu gibi hayati bilgilere erişebiliyor.

Makalenin bilimsel kısmının ilginç olduğu gerçek. Ancak makalenin varlığının çok daha ilginç olduğunu belirtmek gerekiyor. Apple şimdiye kadar genellikle yaptığı çalışmaların sonuçlarını kendisine saklamayı tercih ediyordu. Bu durum şirketin çalışmaları hakkında başkalarından yorum almayı isteyen bilim insanlarını ve araştırmacıları bünyesine katmasını engelliyordu. Temmuz ayında söz konusu durumu değiştirmek adına bir adım atmış ve çalışmalarını Apple Machine Learning Journal adını verdiği mecrada yayınlamaya başlamıştı. Arxiv’de yayınlanan makale ise şirketin sürücüsüz otomobillerle ilgili ilk dış yayını olma özelliğini taşıyor.

LiDAR nesnelerin üç boyutlu alanlardaki kesin noktalarını tespit etme konusunda fazlasıyla yetenekli. Ancak tespit edilen nesneler oldukça düşük çözünürlükte gösteriliyor. Nesnenin ne olduğunu anlayabilmek için başka sensörlerin yardımına ihtiyaç duyuluyor. Bu da hem maliyetleri artırıyor hem de işlemcilerde sıkışıklığa neden oluyor.

Apple ekibi, yapay zekâ ile seyrek LiDAR verilerini inceleme ve nesneleri tanıma konusunda oldukça umut verici sonuçların alındığının altını çiziyor. Cupertino merkezli şirketin araştırmacıları, teknoloji sayesinde sürücüsüz otomobillerin hem daha ucuz hem de güvenli olabileceğini belirtti.

Apple sürücüsüz otomobil teknolojisini “yapay zekâ projelerinin anası” olarak görüyor

Apple sürücüsüz otomobil teknolojisinin yapay zekâ çalışmalarının geneli için oldukça önemli olduğuna inanıyor. Cupertino merkezli şirketin CEO’su Tim Cook, sürücüsüz otomobil için “tüm yapay zekâ projelerinin anası” şeklinde bir ifade kullanmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER