Teknoloji

Apple’ın sızıntı önleme sunumu internete sızdı

apple covid-19 satın alma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple ürünlerine dair dedikodular, teknoloji dünyasının gündeminde önemli bir yer teşkil ediyor. Bu da şirketin ürünlerine dair sızıntıların dört gözle takip edilmesini beraberinde getiriyor. Müstakbel ürünlerinin gizemini korumak isteyen Apple sızıntı önleme konusunda bazı adımlar atsa da, henüz bu soruna çare bulamamış gibi görünüyor. Sızıntıların önlenmesine yönelik sunumun internete sızmış olması da bu durumu kanıtlıyor.

Apple’ın şirket içinde düzenlediği, yaklaşık 1 saat uzunluğundaki “Sızdıranları Durdurmak – Apple’da Gizli Tutmak” isimli sunumun detayları, The Outline tarafından yayınlandı. 100 çalışanın katıldığı sunum, Apple’ın Küresel Güvenlik ekibinin üç üyesi tarafından gerçekleştirildi. Küresel güvenlik direktörü David Rice, küresel soruşturmalar direktörü Lee Freedman ve Küresel Güvenlik iletişim ve eğitim ekibinden Jenny Hubbert, Apple çalışanlarına sızıntıları önleme konusunda bilgi verdi.

Sunumda Apple’ın ürünleri hakkındaki bilgileri duyumculardan, rakiplerinden ve basından saklamak konusunda katettiği mesafe konusunda bilgi verildi. Görev tanımında sızıntıları minimuma indirmenin de olduğu Apple Küresel Güvenlik ekibinde daha önce NSA, ABD ordusu, FBI ve ABD Gizli Servisi’nde görev yapan isimler bulunuyor.

Cihazların montajında çalışanların parça çalma yöntemlerinden bahseden Rice, bu yöntemler arasında parçayı klozetten aşağıya gönderip daha sonra kanalizasyondan çıkarmanın veya parçayı fabrikanın etrafındaki tellerin üzerinden atmanın olduğunu belirtti. Rice’ın bahsettiği hırsızlık yöntemleri içinde en ilginç olay olarak bir kadının sutyen telini çıkararak 8 bin kutuyu çalması öne çıkıyor.

Sunumda üretim tesislerinde çalışanların birkaç ayda kazanabilecekleri parayı bir anda kazanmanın cazibesine kapıldığı belirtildi. Rice kimi olaylarda çalışanlara parça hırsızlığı yapmaları için bir yıllık kazançlarının bile teklif edildiğini dile getirdi. China Labor Watch’un geçtiğimiz yıl yayınladığı bir rapora göre, Çin’de Apple ürünlerinin üretiminde çalışanlar ayda yaklaşık 350 dolar kazanıyor.

Çalınacak en önemli parça olarak ise cihaz kasaları ve kutular öne çıkıyor. Rice, Apple’ın 2013’te iPhone 5c tanıtılmadan önce ürünün sürprizinin kaçmaması için 29 bin telefon kutusunu tekrar satın aldığını belirtti. Kasaların çalınma oranının düştüğüne dikkat çeken Rice, Apple’ın geçtiğimiz yıl ürettiği 65 milyon cihaz kasasından sadece dördünün çalındığını dile getirdi.

Apple sızıntı önleme konusundaki çalışmalarında Kaliforniya’daki yerleşkelerine odaklanacak

İnternete sızan sunum, Apple’ın sızıntı önleme çalışmalarında bundan sonraki odak noktasının Kaliforniya’daki yerleşkeleri olacağını da gösteriyor. Rice, ilk defa 2016’da Apple’ın yerleşkelerinden üretim merkezlerine kıyasla daha fazla şeyin dışarıya sızdığını belirtti. Sızıntıyı önlemeye yönelik sunumun da sızması, odak noktasını yerleşkelere çevirmenin doğru karar olduğunu gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER