Teknoloji

Apple servisleri Mac satışlarından daha fazla gelir getiriyor

apple servisleri

apple servisleriApple Mac satışlarından kazandığından daha fazlasını servislerinden kazanmaya başladı. iTunes, App Store, diğer internet servisleri ve lisanslardan elde edilen gelirler yıldan yıla yüzde 20 artış kaydetti. Bu durum Apple’ın internet tabanlı ve kendi kontrolünde olan servislerine erişen mevcut cihazlardan düzenli bir gelir elde etmeye başladığını da gösteriyor.

Servislerden elde edilen gelirin büyük bir kısmını App Store oluşturuyor. App Store geliri yıldan yıla yüzde 35 artarken iCloud da büyümesini sürdürüyor. Apple CEO’su Tim Cook, finans raporunun açıklanmasından sonra gerçekleştirilen telekonferansta Apple Pay’in mükemmel bir hızla büyüdüğünün altını çizdi, haftada 1 milyon yeni kullanıcının katıldığını kaydetti. Apple Pay büyüyor olsa da, Apple’ın baş finans sorumlusu Luca Maestri’nin söylediğine göre bu noktada henüz anlamlı bir finansal katkı yaratmıyor. Bu genel değişim Apple’ın servislerinin geride kalan çeyrekte şirketin en büyük ikinci kazanç kategorisi olduğunu gösteriyor; servisler iPhone’lardan sonra gelen, iPad ve Mac satışlarından daha fazla gelir getiren bir kalem oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple gelirleri 13 yıl sonra ilk kez yıldan yıla düşüş gördü

Servislerden elde edilen gelirler Mac satış gelirlerini geçmiş olsa da, bu durum Mac’in başarısız olduğu anlamına gelmiyor. Mac satışları yıldan yıla yüzde 12 düşüş gösterse de, Maestri şirketin sektör genelinde düşen kişisel bilgisayar satışlarına rağmen iyi bir pazar payı büyümesi yakaladığını kaydetti. Mac satışları PC pazarının geride kalan kısmını geçmeyi başardı, ancak satışlar Apple’ın her iki 2016 mali çeyrek döneminde de düşüş gösterdi.

Söz konusu değişimin Apple için ne anlam ifade ettiğini söylemek için henüz erken, Mac segmentinin geri dönüp hem gelir hem de satışlarla servisleri geride bıraktığını tabii ki görebiliriz. Apple geçtiğimiz günlerde MacBook ve MacBook Air serilerinde yenilemeler yaptı, aynı zamanda MacBook Pro modelleri için de büyük yenilemeler bekleniyor. Her ne olursa olsun, Apple kendi sunduğu servislere erişen mevcut cihazları sayesinde para kazanmayı sürdürüyor.

İLGİLİ HABERLER