Teknoloji

Apple MacBook için touchpad klavye teknolojisi geliştirdi

apple macbook touchpad klavye

Ortaya yeni çıkarılan bir Apple patenti, Cupertino merkezli şirketin ultra-ince MacBook’ta yapabileceği dikkate değer bir değişiklik konusunda ipucu veriyor. Patent dosyasına göre, Apple mevcut fiziksel klavyeyi, Force Touch destekli trackpad’e benzer bir touchpad ile değiştirebilir. Patenti alınan her teknolojinin gelecekte uygulanması konusunda bir garanti bulunmuyor. Dolayısıyla bu teknolojinin gün yüzü görüp göremeyeceği konusunda şimdiden kesin bir şey söylemek mümkün değil. Yine de, söz konusu patent Apple’ın Force Touch teknolojisini taşıyabileceği yerleri göstermesi nedeniyle önem taşıyor.

“Zero Travel” adını taşıyan patent için ilk başvurunun 2015’in eylül ayında gerçekleştirildiği görülüyor. Söz konusu isim, standart klavyedeki fiziksel tuş hareketlerinin ortadan kaldırılmasına gönderme yapıyor. Mevcut Apple MacBook ve MacBook Pro’larda bulunan Force Touch trackpad’e benzer yapıda olan teknolojide klavyedeki parçalar gerçekte hareket etmiyor. Büyük touchpad’in üzerine yapılacak dokunuşlar temassal geri bildirim yoluyla iletiliyor.

apple macbook touchpad klavye

Patent başvurusunda touchpad klavyenin getireceği bazı özellikler konusunda da bilgi veriliyor. Örneğin, touchpad üzerinde yapılacak bir delme hareketiyle harfleri aydınlatmak ve renklendirmek mümkün olabilecek. Söz konusu teknolojinin MacBook ve MacBook Pro’larda bulunan arkadan aydınlatmalı klavyenin yerini alması muhtemel gözüküyor.

Apple’ın yeni tasarımında klavye üzerine 10 tuşluk rakam bölümünü ekleyebileceği de patent dosyasında görülüyor. Touchpad ve trackpad ise yan yana konumlanıyor.

Bu konseptin sağlayacağı en önemli avantaj ise touchpad yüzeyinin kullanıcının yapacağı işe göre kişiselleştirilebilmesi olacak gibi gözüküyor. Web’de gezinirken tüm alanın bir trackpad’e dönüşebilmesinin ve sadece yazı yazılacağı sırada QWERY klavyenin ortaya çıkması da muhtemel uygulama formatları arasında değerlendirilebilir. Fotoğraf düzenleme konusunda da yeni teknolojinin yardım potansiyeli bir hayli yüksek. Ancak Zero Travel patentinin gerçeğe dönüşmesi için biraz uzun beklemek gerekecek gibi gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER