Teknoloji

Kepenkleri indiren Lighthouse’un patentleri artık Apple’ın

lighthouse apple

Lighthouse akıllı güvenlik kamerasını geçtiğimiz yıl satışa çıkardığında yapay zekâ ve 3D algılama teknolojisinin rakiplerine karşı bir avantaj sağlayacağına inanmıştı. Ancak otomatik yüz tanıma vaadi, potansiyel müşteriler nezdinde pek fazla ilgi görmemişti. Aradığını bulamayan şirket, 2018 sona ermeden kepenkleri indirmişti. Lighthouse tarihe karışsa da, teknolojisi yaşamaya devam edecek. Apple şirkete ait ev güvenlik kamerası patentlerini satın aldı.

Fikri mülkiyet platformu IAM‘de yer alan habere göre; Cupertino merkezli şirket, Lighthouse’un kapanmasından kısa bir süre sonra şirkete ait sekiz patent ve patent başvurusunun yeni sahibi oldu. Bu patentlerden bazıları kamera ve diğer cihazlar arasındaki çift taraflı iletişim gibi temel konuları kapsıyor. Ancak geri kalanlar, Lighthouse’un ürünlerine ayrıcalık kazandıran üç boyutlu derinlik algılama gibi özelliklere odaklanıyor. Bu özellikler sayesinde Lighthouse’un kameraları yüz tanıyabildiği gibi insanları ve hayvanları ayırt edebiliyor.

Apple’ın aldığı patentler arasında görsel doğrulama yapabilen bir sistem de yer alıyor. Apple görsel doğrulamayı iPhone’da Face ID ile birlikte 2017’den bu yana kullanıyor. Şirketin otomobillerde de biyometrik güvenlik sistemleri üstüne çalışmalar yaptığı biliniyor.

Apple yakında kendi güvenlik kamerasını mı çıkaracak?

Peki bütün bunlar Apple‘ın yakında kendi güvenlik kamerasını çıkaracağı anlamına mı geliyor? Bunun ihtimal dahilinde olduğunu belirtmek gerekiyor. Ancak diğer akıllı telefon üreticileri de Face ID’ye benzeyen kendi sistemlerini geliştiriyor. Dolayısıyla Apple’ın kendi sistemini geliştirmek istemesi de doğal bir tercih gibi görünüyor. Şirketin 2020 itibarıyla iPhone’lara üç boyutlu bir kamera sistemi yerleştireceği söyleniyor. Bu sistem lazer tarayıcısıyla daha uzak mesafelerden derinlik bilgisini alabilecek. Apple bu sayede hem artırılmış gerçeklik çalışmalarında biraz daha gaza basmayı hem de telefonlarının portre modunu geliştirmeyi başarabiliyor.

İLGİLİ HABERLER