Teknoloji

Yapay zekâlı güvenlik kameraları üreten Lighthouse kapısına kilit vuruyor

lighthouse apple

Lighthouse, 2017’de bir insanla evcil hayvanı ayırt edebilecek yeteneğe sahip yapay zekâlı güvenlik kameraları üretme vaadiyle yola çıkmıştı. Essential’ın kurucusu Andy Rubin tarafından da desteklenen umut vadeden proje, 20 milyon dolarlık bir fon bulmayı başarmıştı.

Ancak işler uzun vadede arzu edildiği gibi gitmedi. Yapay zekâ ve üç boyutlu algılama yeteneklerinin varlığı, insanların bir güvenlik kamerasına 300 dolar ödemesi için yeterli olmadı. Beklenilen satış hedeflerine ulaşılamaması da, Lighthouse’un kapısına kilit vurma kararı almasına neden oldu. Şirketin CEO’su Alex Teichman kararı şirketin internet sitesinde açıklarken, faaliyetlerini sürdürebilecek kadar para kazanamamalarının kararın temel nedeni olduğunu doğruladı.

Teichman, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Lighthouse ekibinin başardığı çığır açan işten dolayı inanılmaz derecede gururluyum. Evleri yapay zekâ ve üç boyutlu algılamayla erişilebilir biçimde akıllandırmak çok önemli bir işti. Ancak hedeflediğimiz ticari başarıya ulaşamadık. Bu nedenle de operasyonlarımızı yakın bir dönemde sonlandıracağız.”

Lighthouse yapay zekâ ve üç boyutlu sensörlerle kameralarına insanlar ve hayvanları ayırt edebilme ve yüzleri tanıyabilme yeteneğini kazandırmıştı. Örneğin, evin içinde tanınmayan bir yüz fark edildiğinde kamera tarafından ev sahibinin telefonuna bildirim gönderilebiliyordu. Basit cümleleri de algılayabilen kamera, bu sayede sorulara kısa yanıtlar da verebiliyordu. Şirketin kameraların sevkiyatına 2017’nin eylül ayında başlaması planlansa da, yaşanan gecikmeler nedeniyle ancak geçtiğimiz şubat ayı itibarıyla Lighthouse’un güvenlik kameraları sahiplerine teslim edilebilmişti. Hâlâ kamerasını teslim almayanlar için para iade programını başlattıklarını belirten Teichman, müşterilere gerekli bilgilendirmenin yapıldığını ifade etti.

İLGİLİ HABERLER