Teknoloji

Apple konumunuzu üçüncü taraflarla paylaşan uygulamaları kaldırıyor

apple app store turkiye

appleApple kullanıcıların konum bilgilerini açık biçimde rızalarını almadan üçüncü taraflarla paylaşan uygulamaları App Store’dan kaldırmaya başladı. Söz konusu uygulamaların App Store talimatlarının 5.1.1 ve 5.2.2 maddelerini ihlâl ettiği belirtilirken, ilgili maddelerde uygulamaların kullanıcıların konum bilgilerini açık bir bilgilendirme olmadan veya onaylanmamış amaçlar için üçüncü taraflarla paylaşamayacağı ifade ediliyor.

9to5Mac sitesinde yer alan habere göre, şirket öncelikli olarak talimatlarını ihlâl eden uygulamaların geliştiricilerini durumdan haberdar ediyor ve uygulamalarında gerekli güncellemeleri yapmalarını istiyor. Haberde şirketin özellikle topladığı konum verisini ne amaçla kullandığını belirtmeyen uygulamaları hedef aldığına dikkat çekiliyor.

Apple’ın hamlesinin Avrupa Birliği’nin 25 Mayıs’ta devreye girecek Genel Veri Koruma Düzenlemesi ile bağlantılı olduğu belirtiliyor. Söz konusu düzenleme, teknoloji şirketlerinin veri toplama ve bu verileri kullanma konusunda veri sahiplerinin iznini açık biçimde almasını zorunlu hâle getiriyor.

Şirket tarafından uygulaması kaldırılan geliştiricilere gönderilen bildirimde, üçüncü taraflarla konum paylaşımını mümkün kılan tüm unsurların kodlardan çıkarılması ve ardından uygulamanın yeniden değerlendirme için teslim edilmesi gerektiği belirtiliyor. Değerlendirme sonucunda onay alan uygulamalar yeniden App Store’a kabul ediliyor. Apple’ın yeni politikasından etkilenen geliştirici ve uygulama sayısı ise henüz tam olarak bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER