Teknoloji

Apple 13.1 milyar avro vergi cezası ödemek zorunda kalabilir

apple

Apple, 2020’deki mahkeme kararında yasal hatalar olduğunun tespit edilmesinin ardından İrlanda’ya 13.1 milyar avro geçmişe dönük vergi ödemek zorunda kalabilir. Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliği Genel Mahkemesi’nin bir dizi hukuk hatası yaptığına ve kararını gözden geçirmesi gerektiğine hükmetti.

Cupertino merkezli şirket, bundan üç yıl önce 2003 ile 2014 arasında İrlanda’ya ödemesi gereken vergilerden 13.1 milyar avro tasarruf etmesini sağlayan bir yasal boşluktan yararlanmasıyla ilgili davada suçsuz bulunmuştu. Şirket, 2016’da Avrupa Komisyonu tarafından İrlanda’daki yasa dışı vergi kesintileri nedeniyle ayrıcalıklı muamele görmekle suçlanmıştı.

İrlanda’nın şirketten yüzde 12.5 yerine yüzde 1 oranında kurumlar vergisi tahsil etmesi, Avrupa Birliği’nin tepkisini çekmişti. Her iki taraf da konuyu mahkemeye taşırken; Avrupa Birliği Genel Mahkemesi, Avrupa Komisyonu’nun vergilerin geriye dönük şekilde ödenmesi yönündeki kararını iptal etmişti.

İrlanda Maliye Bakanı: Apple’a hiçbir zaman devlet yardımı sağlamadık

Yeni kararın önümüzdeki aylarda verilmesi bekleniyor. Avrupa Birliği Adalet Divanı, vergi yasalarının tartışmanın bir parçası olmadığının altını çizerken, İrlanda Maliye Bakanı Michael McGrath ise yaptığı açıklamada ülkesinin Apple’a hiçbir zaman devlet yardımı sağlamadığını dile getirdi.

Apple’ın bir noktada 13.1 milyar avronun tamamını ödemesi gerekecek, ancak bu para emanet hesabında tutulacak. Şu an için iki taraf da konuyla ilgili yeni bir adım atmadan önce Avrupa Birliği Genel Mahkemesi’nin yeni bir karar vermesini bekliyor.

İLGİLİ HABERLER