Teknoloji

Google ve mobil operatörler Apple’ı iMessage’ı açmaya zorlamak için Dijital Pazar Yasası’nı kullanıyor

ios 16 apple imessage

Apple iMessage’ı tüm cihazlarla uyumlu hâle getirmesiyle ilgili taleplere uzun süredir maruz kalsa da, şimdiye kadar bunlara kulak asmış değil. Ancak Google ve Avrupalı mobil operatörler Apple’ı yola getirmek için Avrupa Birliği’nin Dijital Pazar Yasası’ndan yararlanmayı planlıyor. 2024’te yürürlüğe girecek yasa, “bekçi” olarak tanımlanan büyük şirketlerin kendi sistemlerini tercih etmemesini veya üçüncü taraf servislerin kendi sistemleri içindeki “birlikte çalışma” yeteneklerini sınırlamamasını gerektiriyor. Belli maddi ve kullanım niteliklerini karşılayan Apple, Google ve Samsung gibi şirketler “bekçi” sınıfının içinde yer alıyor.

Avrupa Komisyonu, hâlihazırda iMessage’ın mevcut işleyişinin Dijital Pazar Yasası’nı ihlal edip etmediğini araştırıyor. Apple, servisinin “diğer mesajlaşma hizmetlerine göre küçük ölçekli” olduğunu ve kullanım kriterlerini karşılamamasının iMessage’ı Dijital Pazar Yasası’nın kapsamının dışına çıkardığını savunuyor. Ancak Google, Vodafone ve Orange gibi şirketlerin yöneticilerinin imzasını taşıyan bir mektupta iMessage’ın “zenginleştirilmiş” mesajlaşma olarak tanımlanması gerektiği ve bunun sadece Apple kullanıcılarına sunulduğu savunuluyor.

iMessage, Apple kullanıcılarını birbirleriyle iletişim kurdukları için ödüllendiriyor. iMessage’daki sohbetler, işin içine bir Android kullanıcısı girene kadar mavi renkle gösteriliyor ancak daha sonrasında birden her şey yeşile dönüyor. Android kullanıcıları iMessage aracılığıyla daha düşük kalitede fotoğraf ve videolar alabiliyor. Buna ek olarak, iMessage’ların Wi-Fi üzerinden gönderilebilmesi de kullanıcıların mobil veri ihtiyacını azaltıyor.

Apple iMessage’ın yasa kapsamı dışında kaldığını hangi ifadelerle savunuyor?

Apple’dan iMessage’ın Dijital Pazar Yasası’nın dışında kalmasıyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Günümüzde tüketiciler çok çeşitli mesajlaşma uygulamalarına erişebiliyor ve çoğu zaman çoğunu aynı anda kullanıyor; bu da aralarında geçiş yapmanın ne kadar kolay olduğunu gösteriyor. iMessage, kişisel tüketici iletişimi için tasarlanmış ve pazarlanmıştır; iMessage’ın neden Dijital Pazar Yasası’nın kapsamı dışında olduğunu komisyona açıklamayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Avrupa Komisyonu’nun vereceği karara bağlı olarak Apple iMessage’da değişiklikler yapmak zorunda kalabilir. Cupertino merkezli şirket için bu pek de olağan dışı bir durum değil. Apple, Avrupa Komisyonu’nun USB-C zorunluluğu nedeniyle iPhone 15 serisiyle birlikte Lightning yerine USB-C girişi kullanmaya başlamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER