Teknoloji

Apple yeni giriş aracıyla Facebook ve Google’a meydan okuyor

apple ile giris yap
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, geliştirici konferansı WWDC’de “Sign in with Apple” (Apple ile Giriş Yap) adını taşıyan yeni giriş aracını duyurdu. Şirket, söz konusu araçla kullanıcılarının uygulamalara üçüncü taraflarla mümkün olduğunca az veri paylaşarak giriş yapabilmesini amaçlıyor. Facebook ve Google’ın kolay giriş imkanı sağlayan hizmetlerine doğrudan bir rakip çıkaran Apple, sahnede bu iki şirketin adını açık biçimde anmayı da ihmal etmedi. Bu yeni araç, Apple’ın kendisinin Facebook ve Google’a karşı gizlilik konusunda daha hassas gösterme planının bir parçası olarak değerlendirilebilir. Yeni sistemi uygulamaların yanı sıra web sitelerinde kullanmak da mümkün olacak.

Yeni aracı sahnede duyuran Apple’ın yazılım şefi Craig Federighi, servisin kullanıcıların karşısına kolay bir giriş butonu formatında çıkacağını belirtti. Kolay giriş sayesinde kullanıcıların uygulama ve web sitelerine ekstra bir kullanıcı adı ve şifre vermeden giriş yapması mümkün oluyor. Facebook ve Google kolay giriş araçlarını kullanıcıları geniş reklam profillerine yönlendirmek için kullanıyor. Apple’ın hizmetinde ise asıl hedef olarak mümkün olduğunca az veri paylaşmak öne çıkıyor.

Apple’ın sistemi, kullanıcıların e-posta adreslerini bile üçüncü taraflarla paylaşmıyor. Bunun yerine her uygulama Apple tarafından yönetilen farklı bir e-posta sistemine yönlendiriliyor. Her uygulama için farklı bir yönlendirme kullanılması, üçüncü tarafların e-posta adreslerini karşılaştırarak bilgileri ilintilendirmesini zorlaştırıyor. Bir kullanıcı uygulamayla bağını koparmak istediğinde yönlendirmenin kırılması bunun için yeterli oluyor.

Apple ile Giriş Yap sisteminin Apple’a nasıl para kazandıracağı şu an için anlaşılmış değil. Ancak Apple’ın bir giriş aracı sunması, Facebook ve Google açısından ciddi bir problem teşkil edebilir. Bu iki şirket, giriş sistemlerini kendi kodlarını ve API’larını dışarıdaki uygulamalara yerleştirmek için kullanıyor. Bu sayede uygulamalarda reklam takibi yapmak mümkün hâle geliyor. Verilerin Apple tarafından saklanacak olması ve reklamın Apple’ın ana gelir kalemlerinden biri olmaması, Cupertino merkezli şirketin aracını daha cazip kılıyor.

Apple ile Giriş Yap aracı, Apple’ın mart ayında başlattığı servis açılımının yeni halkası olarak değerlendirilebilir. Geleneksel odak noktası olan donanımdan uzaklaşan şirket, adı skandallarla anılan rakiplerine karşı gizlilik konusundaki hassasiyetini öne çıkarıyor. Yeni araç, iOS 13 ile kullanıma sunulacak.

İLGİLİ HABERLER