Manşetler

iOS 13 duyuruldu: Koyu mod, daha hızlı ve akıllı bir mobil işletim sistemi

ios 13 yenilikleri
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, WWDC 2019’da iOS 13’ün ön gösterimini gerçekleştirdi. iPhone’un yeni Koyu Mod görünümünü; fotoğraflara göz atmanın ve fotoğrafları düzenlemenin, uygulamalarda ve web sitelerinde oturum açmanın ve yepyeni Harita ile dünyada gezinmenin yeni yollarını tanıttı. iOS 13 uygulama başlatmayı iyileştiren, uygulama indirme boyutlarını azaltan ve Face ID’yi daha da hızlı hale getiren sistem genelindeki optimizasyonlarla daha hızlı ve duyarlı hâle geliyor.

iPhone Koyu Mod ile yepyeni bir görünüme kavuşuyor. Koyu Mod, özellikle loş ışıkta verimli bir görüntüleme deneyimi sunmak için sistem genelinde ve tüm özgün uygulamalarda çalışan yeni bir koyu renk düzeni sağlıyor. Koyu Mod, üçüncü taraf geliştiriciler tarafından kendi uygulamalarına entegre edilebiliyor ve güneş battığında veya belirli bir zamanda otomatik olarak açılmak üzere programlanabiliyor.

Fotoğraflar daha da akıllanıyor

Cihaz üzerinde yapay öğrenmeyi kullanan Fotoğraflar uygulaması, son bir gün, ay veya yılın önemli etkinliklerini göstermek için fotoğraf yığınını ve benzer fotoğrafları otomatik olarak gizleyerek, tüm arşivi en iyi görselleri ön çıkaracak şekilde düzenliyor.  Fotoğraflar ve videolar akıllı şekilde organize ediliyor ve arşive hayat vermek için videolar otomatik olarak oynatılıyor. Böylece en sevilen anılara göz atmak, onları bulmak ve yeniden yaşamak kolaylaşıyor.

Fotoğrafları düzenlemek, uygulanması, ayarlanması ve bir bakışta gözden geçirilmesi daha kolay yeni araçlarla daha kapsamlı ve doğal. Mükemmel görünümü elde etmek için efektler tek bir kaydırmayla artırılabiliyor veya azaltılabiliyor. Bu, fotoğrafçılara daha yaratıcı olanaklar sunarken görselleri üzerinde daha fazla kontrol sağlıyor. iOS 13’te fotoğraf düzenleme araçlarının çoğu video düzenleme için de kullanılabiliyor. Böylece döndürme, kırpma ve filtreleri uygulama işlemlerini doğrudan Fotoğraflar uygulamasında yapmayı olanaklı hale getiriyor.

iOS 13 ile, doğrudan Kamera uygulamasında Portre Işığı ayarlarıyla gözleri netleştirmek ve yüz hatlarının parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlamak için ışık yakınlaştırılabiliyor veya incelikli ve zarif bir görünüm yaratmak için uzaklaştırılabiliyor. Yeni High-Key Mono efekti Portre modu fotoğrafları için etkileyici, tek renkli bir görünüm oluşturuyor.

Apple ile Giriş Yapma

Apple, uygulamalarda ve web sitelerinde kolay ve hızlı oturum açmanın yeni ve daha gizli bir yolunu sunuyor. Müşteriler, bir sosyal hesabı kullanmak veya form doldurmak, mail adreslerini doğrulamak veya parolaları seçmek yerine, kimliklerini doğrulamak için sadece Apple ID’lerini kullanabilecekler. Apple, geliştiricilere benzersiz bir rastgele kimlik sağlayarak kullanıcıların gizliliğini koruyacak. Geliştiricilerin ad ve mail adresi istemeyi tercih ettikleri durumlarda bile, kullanıcılar kendi mail adreslerini gizli tutmak ve bunun yerine benzersiz bir rastgele mail adresini paylaşma seçeneğine sahip olabilecek. Apple ile Giriş Yapma, kullanıcıların Face ID ve Touch ID ile kimliklerini doğrulamasını kolaylaştırıyor ve ek bir güvenlik katmanı olarak yerleşik iki faktörlü kimlik doğrulama seçeneğini sunuyor.  Apple, Apple ile Giriş Yapma özelliğini kullanıcıların veya onların uygulamalardaki etkinliklerinin profilini oluşturmak için kullanmadığının da altını çiziyor.

Apple Harita uygulaması milyonlarca kişinin kullanıcı gizliliğini koruyarak dünyada gezinmesine ve dünyayı keşfetmesine yardımcı oluyor. Apple, temel haritayı yeniden oluşturmak için 4 milyon mil yol kat ettikten sonra, daha fazla yolu kapsayan, daha iyi yaya verileri ve daha kesin adresler ve daha ayrıntılı arazi örtüsü verileri sağlayan yeni bir Harita deneyimi sunuyor. Yeni Harita uygulaması şu anda belirli şehirler ve eyaletler için kullanabiliyor ve 2019 sonunda tüm ABD’de, 2020 yılında daha fazla ülke için kullanılmaya başlayacak.

Yeni temel harita ve yüksek çözünürlüklü 3D fotoğraflarla desteklenen yeni Look Around özelliği bir şehrin sokak düzeyindeki etkileyici görsellerini sorunsuz ve kusursuz geçişlerle sunuyor. iOS 13, Harita uygulamasına kullanıcıların favori restoranları, seyahat destinasyonlarını veya alışveriş mekanlarını arkadaşlarıyla kolayca paylaşması için Koleksiyonlar ve ev, iş, spor salonu veya okul gibi sık gidilen yerlere başlangıç ekranından tek bir dokunuşla yol tarifi için Favoriler gibi ek yeni özellikler getiriyor.

iOS 13 ile birlikte gelen diğer önemli yenilikler

Anımsatıcılar yeni bir görünüme sahip ve organize etme ve takip etme için daha fazla seçenekle, anımsatıcıları oluşturmanın ve düzenlemenin akıllı yollarını sunuyor. Hızlı araç çubuğu saat, tarih, yer ve işaretleri veya ekleri eklemeyi kolaylaştırıyor.

Mesajlar’la daha kapsamlı entegrasyonu sayesinde, birini bir anımsatıcıda etiketleyerek bu kişiyle mesajlaşıldığında bu anımsatıcının görünmesini sağlamak mümkün hâle geliyor. Mesajlar konu grubundakilerin kim olduğunu kolayca belirlemek için kullanıcılarını adını ve fotoğrafını veya özelleştirilmiş Memoji veya Animoji’sini otomatik olarak paylaşabiliyor. Memoji’ler iOS klavyesindeki yerleşik çıkartma paketlerine otomatik olarak ekleniyor. Böylece Mesajlar, Mail ve diğer uygulamalarda kullanılabiliyor. Ayrıca, Memoji’de yeni saç stilleri, şapkalar, piercing ve aksesuarlar da bulunuyor.

Siri yeni ve doğal bir sese sahip ve Siri Kestirmeleri şimdi, işe veya spor salonuna gitmek gibi işler için kişiselleştirilmiş rutinler sağlayan Suggested Automations’ı destekliyor.

CarPlay uygulamasında müzik, harita ve çok daha fazlasını tek bir görünümde sunan yeni Gösterge Paneli ve üçüncü taraf navigasyon ve ses uygulamaları için yeni bir Takvim uygulaması ve Siri desteğiyle şimdiye kadarki en büyük güncelleme yapılıyor.

HomePod mesajlar, müzikler ve daha fazlası dahil kişisel istekleri iletmek için evdeki kişilerin seslerini ayırt edebiliyor. Canlı radyo Siri’ye iHeartRadio, radio.com ve TuneIn’indeki 100.000’in üzerindeki radyo istasyonuna erişim sağlıyor ve yeni uyku sayacı belirlenen zamanda müziği kapatıyor. Handoff kullanıcıların eve geldiklerinde müzikleri, podcast’leri veya bir telefon aramasını HomePod’a kolayca aktarmasını sağlıyor.

AirPods ile Siri, Mesajlar veya SiriKit özellikli bir mesajlaşma uygulamasındaki mesajları geldiği anda okuyabiliyor. Yeni ses paylaşma özelliği, kullanıcıların ikinci bir kulaklığı iPhone veya iPad’e yaklaştırarak bir filmi veya şarkıyı arkadaşıyla birlikte izlemesini veya dinlemesini kolaylaştırıyor.

Sesle Denetim kullanıcıların iPhone, iPad ve Mac’lerini tamamen kendi sesleriyle çalıştırmasını mümkün kılan yeni ve güçlü bir deneyim sunuyor. Sesle Denetim, Siri’nin en yeni konuşma tanıma teknolojisini kullanarak metne dönüştürme ve düzenleme işlemlerini daha da doğru yapıyor.

Notlar uygulaması yeni Galeri Görünümüne sahip ve paylaşılan klasörler, yeni arama araçları ve denetim listesi seçenekleriyle daha güçlü iş birliği seçenekleri sunuyor. QuickPath bir kelimenin harfleri arasında sürekli kaydırarak iOS klavyesinde tek elle kolayca yazma seçeneğini getiriyor. Metin Düzenleme belgeleri kaydırmayı, imleci hareket ettirmeyi ve metinleri daha hızlı ve doğru seçmeyi sağlayacak şekilde geliştirildi. Dosyalar uygulaması, klasörleri iCloud Drive ile paylaşma ve SD kartları ve USB flash bellekler gibi harici depolama cihazlarından dosyalara ulaşma özelliklerini sunuyor.

Sağlık uygulaması işitme sağlığını izlemenin yollarının yanı sıra kadınların regl döngülerini takip etmenin, görselleştirmenin ve tahmin etmenin yeni yollarını sunuyor.

Konum Servisleri denetimleri, yeni tek seferlik konum seçeneği ve uygulamalar arka planda konumu kullandıklarında daha fazla bilgi verme dahil, konum verilerini uygulamalarla nasıl paylaşacaklarıyla ilgili kullanıcılara daha fazla seçenek sunuyor.

Performans iyileştirmeleri Face ID ile kilit açmayı sağlıyor ve App Store’daki iPhone uygulamalarının indirme boyutlarını yüzde 50’ye kadar azaltan, uygulama güncellemelerini yüzde 60’ın üzerinde küçülten ve sonuçta uygulamaların iki kat daha hızla başlamasını sağlayan yeni paketleme yöntemiyle tüm sistemi daha duyarlı hale getiriyor.

Apple’ın Yazılım Mühendisliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Craig Federighi, “iOS 13, daha hızlı bir performansın yanı sıra Fotoğraflar ve Harita uygulamalarındaki zengin güncellemeler ve Apple ile Giriş Yapma gibi gizliliği koruyan özelliklerle her gün kullandığınız uygulamalara yeni özellikler getiriyor.” dedi ve şunları ekledi:  “iPhone’un sunduğu yenilikleri müşteriler bu sonbaharda deneyimleyeceği için heyecanlıyız ve Koyu Mod’da her şeyin ne kadar muhteşem göründüğünü görmelerini sabırsızlıkla bekliyoruz.”

iOS 13 ne zaman çıkacak ve hangi cihazlara yüklenebilecek?

Apple Geliştirici Programı üyeleri iOS 13 geliştirici önizlemesine bugünden itibaren developer.apple.com adresinden ulaşabilir. Açık beta programı ise bu ay içinde beta.apple.com adresinde iOS kullanıcılarına sunulacak.

Yeni yazılım özellikleri bu sonbaharda iPhone 6s ve daha yeni iPhone modelleri, iPad Air 2 ve daha yeni modelleri, tüm iPad Pro modelleri, iPad 5. Nesil ve daha yeni modelleri ve iPad mini 4 ve daha yeni modelleri için iPadOS ile birlikte ücretsiz yazılım güncellemesi olarak sunulacak.

İLGİLİ HABERLER