Teknoloji

Apple, Google, Microsoft ve diğerleri NSA ve FBI ile ilgili şeffaflık yasa tasarılarını destekliyor

İki düzineyi aşkın şirket ve bazı ticaret grupları kendilerine devletten gelen gizli bilgi erişim talepleriyle ilgili olarak daha fazla detay açıklama imkanı veren yasa tasarılarına olan desteklerini duyurdu. Demokrasi ve Teknoloji Merkezi tarafından yayınlanan mektupta, ABD Kongresi’ne kongre üyesi Zoe Lofgren tarafından hazırlanan 2012 İzleme Emri Raporlama Yasası ve Senatör Al Franken tarafından hazırlanan 2013 İzleme Şeffaflığı Yasası’nın kabulü için çağrıda bulunuldu. Ağustos ayının ilk günlerinde verilen bu iki yasa teklifi şirketlere milli güvenlik ile ilgili konularda nasıl ve ne zaman veri erişim talebi aldıkları ve bu bilgileri devlete sunup sunmadıkları konusunda daha fazla detay paylaşma imkanı veriyor.

abd-kongre-binasi-washington-100613

Apple, Google, Microsoft, Yahoo ve Facebook’un da aralarında bulunduğu pek çok şirket bu mektubu imzalarken; Google ve eBay’in de aralarında bulunduğu bir grup şirket tarafından 2012’nin ortasında kurulan Yazılım Birliği ve İnternet Derneği isimli lobi grubu da mektubun altına imza koydu. Bu şirketlerin teknoloji dünyasının önemli isimleri olmak dışında bir diğer özelliği de, PRISM izleme programına veri sağlayanlar arasında anılmaları. Devletin taleplerin açıklanmasına yönelik olarak getirdiği gizlilik taleplerine karşı mücadele eden bu şirketlerin dört tanesi halihazırda ABD hükümeti ile davalık durumda. AOL, Dropbox, LinkedIn ve Reddit gibi şirketler de mektubun imzacıları arasında yer alıyor.

Şirketler kendilerine gelen veri erişim taleplerinin tam sayısını açıklama hakkını talep ediyor, ancak her iki yasa tasarısı da işi o noktaya taşıyamıyor. Lofgren’in tasarısında açıklanabilecek talep sayısının 100 civarında olabileceği belirtilirken, şirketlere gelen talepler için farklı kategorilendirme yapma imkanı sunuluyor. Google’a ise ulusal güvenlik ile ilgili konularda gelen yaklaşık 1000 mektubu yayınlama izni veriliyor. Franken’in tasarısında ise belirgin bir rakam verilmiyor, ancak talep sayısı 500’ün altındaysa bundan daha belirli olunamayacağının altı çiziliyor. Şirketlerin ulusal güvenlikle ilgili olarak aldığı taleplerin sayısı az olduğu için bu tekliflerin ne denli faydalı olacağı kestirilemiyor.

İlgili >> Demokrasi ve Teknoloji Merkezi

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER