Teknoloji

Apple yeni Gizlilik ikonuyla iOS ve macOS kullanıcılarına daha etkin şifre koruması sağlayacak

apple gizlilikApple, iOS ve macOS’in yeni versiyonlarında kullanıcıların karşısına “Gizlilik” adını taşıyan bir ikon çıkarmaya hazırlanıyor. Söz konusu ikon, şirketin birinci taraf uygulamaları kullanıcılardan kişisel bilgilerini istediğinde görünecek. Teknoloji devi, iCloud ve diğer platformlarının kullanıcılarını korumak için daha önce de işletim sistemlerine çeşitli güvenlik önlemleri yerleştirmişti. Ancak Apple Gizlilik ikonunu daha belirgin bir amaç için tasarlanmış gibi görünüyor. Şirket, şifre hırsızlarını daha etkin biçimde durdurmak için bu yöntemi geliştirmişe benziyor.

Geliştirici Felix Krause, geçtiğimiz ekim ayında dikkat çekici bir blog yazısı kaleme almıştı. Krause, kötü niyetli bir geliştiricinin Apple’ın şifre talebi ekranının aynısını çok da zorlanmadan hazırlayabileceğini ve uygulamasına yerleştirebileceğini gözler önüne sermişti.

iPhone kullanıcıları, zaman zaman cihazlarının neden iCloud şifrelerini istediğini hızlı biçimde anlama konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. Bazen bu şifre talepleri gelişigüzel oluşturulmuş gibi görünebiliyor. Dolayısıyla bu durum, Apple’ın sıkı kontrollerini aşarak bir şekilde App Store’a giren uygulamalar için bir fırsat yaratıyor.

https://twitter.com/CraftyDeano/status/956235634154332168

Gizlilik ikonu bu tehlikeyi sistem seviyesinde görünerek çözeceğe benziyor. İkonun üst menüde belirmesi beklense de, bu durum henüz kesinlik kazanmış değil. Ancak ikonun Apple kullanıcılardan şifre veya başka bir kişisel bilgi talep ettiğinde ortaya çıkacağı şimdiden kesin olarak biliniyor.

https://twitter.com/CraftyDeano/status/956241583497797633

Apple’dan yapılan açıklamada, Gizlilik ikonunun her özellikte görülmeyeceğinin altı çizildi. Şirketin sadece belli özellikleri aktive etmek, servislerin güvenliğini sağlamak ve deneyimlerini kişiselleştirmek için şifre istediği hatırlatıldı. Gizliliğin temel bir insan hakkı olduğunu belirten Apple, tüm ürünlerinin bu esas çerçevesinde hazırlandığını vurguladı.

Apple Gizlilik ikonunu iOS 11.3 ve macOS High Sierra 10.13.4 ile sunacak

Apple Gizlilik ikonunu iOS 11.3 ve macOS High Sierra 10.13.4 ile kullanıcılarının karşısına çıkaracak. Her iki işletim sisteminin de ilk beta sürümleri kullanıcılarla buluştu. Yeni macOS sürümünün yayın tarihi konusunda bir açıklama yapılmasa da, iOS 11.3’ün ilkbahar içinde yayınlanacağı biliniyor.

İLGİLİ HABERLER