Teknoloji

Apple gizlice ekran ve yüz kaydı yapan uygulamalara gözdağı verdi

5g uyumlu iphone iphone xs max
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bazı popüler seyahat uygulamalarının kullanıcılara haber vermeden iPhone’larda ekran kaydı yaptığı iddiası kısa süre önce gündeme gelmişti. Bu iddianın ardından harekete geçen Apple, geliştiricilerden bu işi yapan kodu uygulamalarından çıkarmalarını veya yaptıkları işlemi kullanıcılarına açıklamalarını istedi. Bu isteğin yerine getirilmemesi durumunda uygulanabilecek yaptırımlar, ilgili yazılımın App Store’dan kaldırılmasına kadar uzanabilir.

Apple’ın TechCrunch sitesine gönderdiği açıklamada App Store Değerlendirme Talimatları‘nın kullanıcılardan gerçekçi bir onay alınmadan bu tarz eylemlerin yapılmasını yasakladığı belirtildi. Kullanıcı gizliliğini korumanın ekosisteminin en büyük amacı olduğunu vurgulayan şirket, kullanıcı hareketlerinin kaydı için açık bir bilgilendirme ve onay gerektiğinin altını çizdi. Bu talimatları ihlâl eden geliştiricileri uyardığını belirten şirket, gerektiği takdirde hemen aksiyon alınacağını vurguladı.

Söz konusu hareket, “oturum tekrarı” adıyla tanınıyor. Bu hareketi gerçekleştirmek için üçüncü taraf bir şirketten yardım almak gerekiyor. Son olayda bu görevi Glassbox üstleniyor. Glassbox, kullanıcı aktivitesini kaydetmek için mobil uygulamaya kullanıcı hareketlerini kaydeden bir kod yerleştiriyor. Bu kod sayesinde uygulama geliştiricileri uygulamada kullanıcı dikkatini çeken unsurları daha rahat görebiliyor. Böylelikle yerleştirilecek özellikleri belirlemenin ve tasarım kararlarını vermenin kolaylaştığı ifade ediliyor. Glassbox’un topladığı verileri kötüye kullanıp kullanmadığı ise şu an için bilinmiyor.

Glassbox teknolojisini kullanan şirketler arasında Air Canada, Abercrombie & Fitch, Hollister, Singapur Havayolları, Hotels.com ve Expedia gibi popüler markalar bulunuyor. Glassbox tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada ise TechCrunch’ın makalesinin “ilginç ama yanıltıcı” olduğunu ifade etti. Kendisinin ve müşterilerinin casusluk gibi bir amacı olmadığını belirten şirket, sunduğu hizmet sayesinde müşterilerinin servislerinin nasıl kullanıldığını ve kullanımda nasıl zorluklar yaşandığını anladığını dile getirdi.

Apple son zamanlarda uygulamalar konusundaki talimatlarına uymayan geliştiricilere karşı sert bir tutum takınmaya başlamıştı. Facebook ve Google gibi şirketlerin de gözünün yaşına bakmayan Apple’ın yeni yaklaşımı çok daha fazla geliştiriciyi etkileyecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER