Teknoloji

Apple Facebook’a cezayı kesti

facebook canli yayin piyasa değeri

Apple, Facebook‘un geliştirdiği iOS uygulamalarını şirket içinde dağıtmasını engellemeye başladı. Dağıtımı engellenenler arasında Facebook uygulamasının test sürümlerinden şirketteki yemek menüsünü gösteren uygulamaya kadar uzanan çok sayıda araç bulunuyor. Kaynaklar tarafından The Verge sitesine verilen bilgiye göre; Facebook, Facebook Messenger ve Instagram’ın henüz yayınlanmayan sürümleri hâlihazırda Facebook çalışanları tarafından kullanılamıyor. Bunlara ek olarak, şirket çalışanlarına özel olan yemek menüsü ve ulaştırma uygulaması gibi uygulamalar da erişim dışı durumda.

Apple’ın neden böyle bir harekette bulunduğu konusunda tahminde bulunmak ise çok zor değil. Facebook’un araştırma uygulamasıyla Cupertino merkezli şirketin App Store’daki talimatlarını ihlâl ettiği kısa süre önce ortaya çıkmıştı. Söz konusu uygulamanın Apple’ın kurumsal programından faydalanarak geliştirilmesine rağmen, şirket dışına çıkması Apple’ı fazlasıyla öfkelendirmiş gibi görünüyor. Apple’ın kurumsal programı, geliştiricilere iPhone’lara daha güçlü uygulamalar yerleştirmeleri için gerekli sertifikaları sağlıyor.

Bu uygulamaların sadece ilgili şirketlerin çalışanları tarafından kullanılması gerekiyor. Facebook’un güçlü takip yeteneklerine sahip araştırma uygulamasını tüm kullanıcılara açması, bu talimatın açık biçimde ihlâli anlamına geliyor. Facebook ilgili uygulamayı kapatmış olsa da, bu Apple’ın öfkesini dindirmeye yetmemişe benziyor.

Apple’ın kararı Facebook açısından ciddi bir sorun teşkil ediyor. Apple şirketlere kendi iç uygulamalarını yüklemeleri için başka seçenekler de sunuyor. Ancak kurumsal program Apple’ın sunduğu seçeneklerin en kapsamlısı ve kullanışlısı olarak öne çıkıyor. Facebook tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada da bu durumun şirketi etkilediği belirtildi.

Apple tarafından Recode sitesine yapılan açıklamada, Facebook’un yapılan anlaşmayı açık şekilde ihlâl ettiğinin altı çizildi. Cupertino merkezli şirket, anlaşma ihlâlinde bulunan geliştiricilerin dağıtım sertifikalarının iptal edildiği ve bunun kullanıcı verilerini korumak amacıyla yapıldığı belirtildi. Apple, Facebook özelindeki olay konusunda ise yorumda bulunmadı. Dağıtım sertifikasının iptali, uygulamaların çalışmasını da engelliyor. Bu da Facebook’un karşı karşıya kaldığı sıkıntıyı net şekilde gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER