Teknoloji

Facebook tartışma yaratan uygulamasının fişini çekiyor

facebook almanya koronavirüs

Facebook, Apple’ın App Store talimatlarına aykırı biçimde gönüllülerin telefonlarından veri toplayan pazar araştırma programını sonlandırıyor. Şirketten yapılan açıklamada Facebook Research adını taşıyan ve telefonlara tam erişim karşılığında 13 ila 35 yaş arasındaki kullanıcılara 20 dolarlık hediye çeki veren uygulamanın bundan böyle iOS’te yer almayacağı belirtildi. Uygulamanın Android versiyonu ise şu an için yola devam edecek gibi görünüyor.

Facebook’un söz konusu uygulamanın yüklenmesi için 13 ila 35 yaş arasındaki iOS ve Android kullanıcılarına ödeme yaptığı TechCrunch sitesi tarafından ortaya çıkarılmıştı. Telefon ve web etkinliklerini izleyen uygulama, topladığı verileri pazar araştırmalarında kullanılması amacıyla Facebook’a gönderiyor.

Facebook daha önce bu verilere erişim için Onavo Protect adını taşıyan ve 2013’te satın aldığı VPN uygulamasını kullanıyordu. Sosyal medya devinin topladığı verilerden potansiyel rakiplerin tespitinde yararlandığı ve böylelikle rakiplerin satın alındığı ve kopyalandığı daha önce gündeme taşınmıştı. Facebook Research uygulaması, Apple’ın veri toplama konusundaki talimatlarını ihlâl ettiğinin ortaya çıkmasının ardından App Store’dan kaldırılmıştı.

Research uygulamasında kullanıcıların özel bir kök sertifika yüklemesi gerekiyor. Bu sertifika Facebook’a özel mesajlara, e-postalara, web aramalarına ve tarama geçmişlerine erişim imkanı sağlıyor. Söz konusu işleyiş, Apple’ın App Store politikalarının bariz biçimde ihlâl edilmesi anlamına geliyor. Apple’ın politikası, geliştiricilerin kullanıcı cihazlarına sertifika yüklemesini yasaklıyor.

Facebook yaptığı açıklamada, TechCrunch tarafından gündeme taşınan iddiaların bazılarını reddetti. Pazar araştırma programı hakkında bazı önemli gerçeklerin görmezden gelindiğini belirten şirket, ortada iddia edilenin aksine gizli bir ajandanın olmadığını ve uygulamanın isminin her şeyi net biçimde anlattığını savundu. Programa katılanlardan onay aldığını ve karşılığında ödeme yaptığını vurgulayan Facebook, katılımcıların sadece yüzde 5’inin 18 yaşın altında olduğunu ve bu katılımcıların da ailelerinden izin alındığını belirtti.

Şirket, Facebook Research uygulamasının Onavo’nun yerini alması amacıyla geliştirildiği iddiasını da reddetti. Sosyal ağ, uygulamaların aynı kodu taşıdığına dair kanıtlara ilişkin olarak ise yorumda bulunmadı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER