Manşetler

Apple finans raporunda hizmetlerin etkisi görülüyor

apple elektrikli otomobil

Nisan-Haziran dönemi, genellikle Apple’ın en sakin mali dönemi oluyor ve bu mali yılın üçüncü mali çeyrek sonuçları da bu durumu teyit ediyor. Şirket, geçen yılki 83 milyar dolarlık gelirden düşüş göstererek 81.8 milyar dolarlık bir gelir elde etti. Yeni iPhone 15 serisi henüz bir ay kadar uzakta olduğundan, geçen yılın serisi tüketicilerin talebinde bir miktar düşüş göstererek, bir önceki yıla kıyasla yüzde 2 oranında azaldı. Ancak yeni bir yenileme dönemine ne kadar yakın olduğumuzu düşünürsek, bu durum şirket için korkutucu sayılmaz.

Apple finans raporu: Donanım portföyüne genel bakış

Apple’ın donanım portföyünün geri kalanı bu direnci gösteremedi. Mac satışları, yıl bazında düşüş gösterdi. Çeyreğin sonuna doğru gelen yenilenmiş Mac Studio ve 15 inçlik MacBook Pro dışında önemli yeni ürünler duyurulmadı ve bu nedenle yalnızca birkaç hafta satış gördüler. iPad geliri, şirketten bir süredir yeni tablet çıkmadığı göz önüne alındığında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 20 azaldı. Sadece giyilebilir teknolojiler donanım bölümü, Apple Watch ve AirPods’un hâlâ bir ivme kazandığını gösteren şekilde, yıl bazında artış gösterdi.

Ancak, artık bir tekrar haline gelen bir durumla, Apple’ın hizmetler işi, App Store’dan Apple Music’e, iCloud gibi diğer abonelik hizmetlerinden ve AppleCare Plus’a kadar her şeyi içeriyor ve çeyrek boyunca parlayan bir yıldız oldu. “Haziran çeyreğinde hizmetlerde tüm zamanların gelir rekorunu kırdığımızı bildirmekten mutluluk duyuyoruz, bu durum 1 milyardan fazla ücretli abonelik tarafından desteklendi ve iPhone’un güçlü satışları sayesinde gelişmekte olan pazarlarda sürekli bir güç gördük.” dedi şirketin CEO’su, konuyla ilgili olarak yayınlanan basın bülteninde. Şirket, daha yavaş iPhone satış döngülerini dengelemek için hizmetleri artırmaktadır ve bu çeyrek, stratejinin işe yaradığının kanıtıdır.

Geleceğe bakış

Gelecek iPhone 15 Pro ve Pro Max modelleri, yeni bir titanyum çerçeve, daha öncekinden daha küçük çerçeveler, daha yüksek kamera çıkıntısı ve muhtemelen olarak geçen yıldan daha yüksek bir fiyata sahip olması bekleniyor. Standart iPhone 15 ve 15 Plus’ın Dynamic Island’ı kazanacağı söyleniyor, bu da tüm seride standart hale geleceği için geliştiricilerin arayüz elementiyle denemeye devam etmelerini teşvik edecektir. Bu yılın tüm iPhone’larının Apple’ın Lightning bağlantısından USB-C’ye geçiş yapması bekleniyor. Şirketin son büyük yazılım sürümleri olan iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10, macOS Sonoma ve tvOS 17 şu anda genel beta testinde ve Eylül’den itibaren yaygın olarak kullanılabilir olacak.

Bu sonbahar, 24 inçlik iMac ve 13 inçlik MacBook Air’ın güncellenmiş bir versiyonunun çıkışını da görebiliriz. Şirket, haziran ayında ilk 15 inçlik MacBook Air‘ını piyasaya sürdü ve bu, hafif notebook markası için şimdiye kadarki en büyük ekran boyutunu sundu.

Uzun vadede bakıldığında Apple, Vision Pro karma gerçeklik gözlüğünü, yani ilk büyük yeni ürününü 2024’te piyasaya sürecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER