Manşetler

iOS 17 ön inceleme: Kişi Posterleri, Çıkartmalar ve diğer öne çıkan yeniliklere hızlı bir bakış

https://youtu.be/GDwvHYaWA1s
ios 17 ön inceleme

Apple, iOS 17 için ilk “public beta” sürümünü çarşamba akşamı yayınladı. Biz de fazla vakit kaybetmeden elimizde bulunan iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Plus test cihazlarına yükledik. iOS 17 Public Beta yükleme yollarını anlattığımız makalede belirttiğimiz gibi, Apple kullanıcıların beta sürümlerini yükleme yöntemlerini basitleştirdi. Artık bir profil dosyası indirmek gerekmiyor, yalnızca Beta Software Program web sitesinde Apple kimliğinizle kayıt olmanız yeterli. Sonrasında telefonunuzdaki Yazılım Güncelleme bölümünde iOS 17 Public Beta’yı göreceksiniz. Biz de bu adımlar takip ederek en son herkese açık beta sürümünü kurduk ve bu iOS 17 ön inceleme videosu ve yazısında, en çok öne çıkan yeniliklere hızlı bir bakış atıyoruz.

Öncelikle Siri’den başlayalım. Apple, iOS 17 ile birlikte kullanıcıların “Hey Siri!” yerine “Siri!” diye seslenmelerinin sanal asistanı çağırmak için yeterli olacağını belirtmişti. Bunu denediğimizde Siri’nin bize cevap vermediğini gördük. Yine “Hey Siri!” demek gerekiyor. Belki Apple’ın yaptığı değişiklik henüz Türkçeyi kapsamıyordur ve bu durum final sürüm yayınlandığında değişebilir. İlerleyen public beta sürümlerine ve final sürüme bakıp bununla ilgili gerekli bilgilendirmeyi yaparız.

iOS 17 ön inceleme: FaceTime’da video mesaj bırakma dönemi

FaceTime, her iOS güncellemesiyle birlikte irili ufaklı yenilikler kazanır. Bu güncelleme ile birlikte video mesaj özelliği geldi. Bir kişiyi FaceTime üzerinden aradığınızda ve o kişi yanıt vermediğinde, ona bir görüntülü mesaj bırakabilirsiniz. Çektiğiniz videoyu ön izleyebilir, beğenmediğiniz takdirde yeni bir video çekebilirsiniz. FaceTime’da dikkat çeken bir başka yenilik de görüntülü görüşmeler sırasında kullanabileceğiniz animasyonlar oluyor. Kendi görüntünüzü gördüğünüz küçük pencereye hafifçe bastırıp beklettiğinizde, pencerenin altında bir panel açılacak ve burada çeşitli animasyonlar göreceksiniz. Balonlar, yıldızlar, lazer ışıklar, yağmur, yukarı parmak işareti gibi farklı seçenekler var. Bunların ekranda görüntülenmesi sırasında da görüntüde derinlik dikkate alınıyor. Yani, gelişigüzel yapılan bir uygulama değil. Üstelik bu özellik donanım tabanlı olduğu için FaceTime’ın yanı sıra Zoom gibi diğer görüntülü görüşme uygulamalarında da kullanılabilir.

ios 17 ön inceleme

iOS 15 ile birlikte iPhone’larda Ana ekranda araç takımları ile tanışmıştık. Şimdi iOS 17 ile birlikte araç takımları etkileşimli hâle geliyor. Yani birtakım işlevleri doğrudan araç takımı üzerinden, uygulamayı açmadan yapmak mümkün oluyor. Örneğin Müzik uygulaması bileşeninden çalan parçayı duraklatıp devam ettirebilirsiniz. Ya da Anımsatıcılar araç takımı içinden yaptığınız işleri tamamlandı olarak işaretleyebilirsiniz. Etkileşimli araç takımlarının üçüncü taraf uygulamalar elinde de kullanışlı sonuçlar doğuracağını düşünüyoruz. Örneğin, Netflix gibi bir uygulamanın araç takımı üzerinden hemen film veya diziyi oynatmaya başlatmak gibi.

AirDrop da iOS 17 ile birlikte daha pratik hâle geliyor. İki cihaz arasında dosya transferi için cihazların üst kısmını, NFC alıcılarının bulunduğu bölümleri birbirine temas ettirmeniz yeterli. Bu şekilde dosya transferini hızlıca başlatabilirsiniz. Ayrıca cihazları birbirine yakınlaştırdığınız zaman da dosya transferini daha hızlı şekilde başlatma imkanınız oluyor. Öte yandan Apple, şimdi kişi kartlarını paylaşmayı da kolaylaştırıyor. NameDrop olarak adlandırılan yeni özellik sayesinde, yeni tanıştığınız kişilerle telefon numaralarınızı paylaşmak için iPhone’larınızı birbirine dokundurmanız yeterli oluyor.

iOS 17 ön inceleme: Kişi Posterleri ile gelen aramalar renklenecek

ios 17 ön inceleme

Yine kişilerle ilgili bir yenilik; Kişi Posterleri. Apple, iOS 16 ile birlikte özelleştirilebilir Kilitli Ekranları kullanıma sunmuştu. Şimdi benzer bir mantığın Kişi Posterleri ile sunulduğunu görüyoruz. Telefon uygulamasını ilk kez açtığınızda, Kişi Posterinizi oluşturmak isteyip istemediğinizi soran bir ekranla karşılaşacaksınız. Kabul ederseniz; Memoji, fotoğraf veya adınızın baş harflerini içeren bir kişi etiketi oluşturabilirsiniz. Adınızın yazı tipini, arka plan rengini, fotoğrafın tonunu, ön plandaki süjenin büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz. Sadece bir Kişi Posteri oluşturmak gibi kısıtlama yok. İsterseniz birden fazla kişi etiketi oluşturabilir, dilediğiniz zamanlarda bunlardan bir tanesini ana etiket olarak seçebilirsiniz. Seçtiğiniz kişi etiketi, kişi listenizdeki diğer iPhone sahipleri tarafından da, onları aradığınızda görülüyor. Ya da NameDrop ile paylaştığınızda, bu kişi etiketi o kişinin Kişiler uygulamasına kaydediliyor. Sadece kendi Kişi Etiketinizi oluşturmakla sınırlı değilsiniz. Telefon rehberinizdeki kişiler için de özel Kişi Posterleri oluşturabilir, onlar sizi aradığında ekranda bunların görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Üstelik bir kişi için birden fazla Kişi Etiketi oluşturma imkanınız var.

Dikte, iPhone ve Apple Watch’ta en fazla kullandığımız özelliklerden bir tanesi. iOS 17 ile birlike Dikte daha da yetenekli hâle geliyor. Sizin dikte sırasında verdiğiniz eslere, soru sormanız veya bağırmanıza bağlı olarak noktalama işaretlerini otomatik olarak ekliyor. Ancak iOS 17 Public Beta sürümünde gördüğümüz kadarıyla, bu yenilik şu an için Türkçede yok. İngilizcede ise çalışıyor.

Safari de her yeni iOS sürümüyle birlikte düzenli olarak yenilikler kazanıyor. Bu sefer gelen en önemli yenilik Profiller oldu. İş, okul, kişisel kullanım gibi farklı amaçlar için oluşturacağınız özel profiller sayesinde sekmeleriniz, gezdiğiniz web siteleri veya özel oturumlar birbirine karışmaz. Profil oluşturmak için Ayarlar > Safari yolunu izlemelisiniz. Profilin simgesi, rengi ve bunun gibi ayrıntıları belirledikten sonra Safari’ye geri döndüğünüzde, yeni sekme sayfasının altında, en ortada profil simgesini göreceksiniz. Profil özelliğinin dışında, Safari özel dolaşma için parola koruması getiriyor. Böylelikle gezdiğiniz web siteleri için arkada iz bırakmamanın yanında, sizden izinsiz kimsenin de bunları cihaz üzerinde görmemesini sağlayabilirsiniz.

iOS 17 ön inceleme: Beklemede modu ile iPhone’u daha fazla şarjda tutmak isteyebilirsiniz

iOS 17 ilk kez gösterildiğinde en çok konuşulan özelliklerden biri Beklemede modu olmuştu. Bu özellik iPhone’u bir masa saatine dönüştürmesiyle gerçekten ilgi çekici. iPhone kabloyla veya MagSafe destekli bir aksesuarla kablosuz şarj olurken onu yatay biçimde tuttuğunuzda, cihaz bekleme durumundayken ekran da saat, tarih, hava durumu, araç takımları, fotoğraflar veya farklı biçimlerde saatler gösteriliyor. iPhone 14 Pro gibi Hep Açık ekran destekli bir iPhone’unuz varsa, Bekleme modu pil tüketimine olumsuz etkide bulunmadan ekranda kalabiliyor. iPhone 14 Pro şarj olurken telefonu yataya çevirdiğimizde Beklemede modu kendiliğinden aktif oldu. Daha sonra parmağınızı sağa sola sürükleyerek farklı ekranlar arasında geçiş yapabilirsiniz. Bu Bekleme modu nedeniyle çalışma masamda iPhone 14 Pro’yu daha fazla şekilde şarja bağlı şekilde kullanacağımı söylesem, yanlış olmaz.

ios 17 ön inceleme

iMessage için de farklı birçok yenilik duyuruldu, ancak onlardan en çok ilgimizi çeken sesli mesajların yazılı dökümünün çıkarılmasıydı. Bu özellik Türkçe için de, yüksek doğrulukla çalışıyor. Öte yandan iMessage Uygulamaları, Sesli Mesaj, Çıkartmalar için gelmiş olan yeni açılır menü de gayet kullanışlı görünüyor.

Çıkartmalar demişken, iOS 17’nin en ilginç yeniliklerinden biri de bu. Geçen yıl Apple, iOS 16 ile birlikte kullanıcıların bir fotoğrafın ön planındaki süjeyi ayırmasını ve bunu iMessage gibi farklı ortamlarda paylaşmasını mümkün kılmıştı. Şimdiyse, bu yöntemle çıkartmalar oluşturmayı sağlıyor. Arka planından ayırdığınız bir fotoğrafa kenarlık ve bunun gibi efektler ekleyerek gerçekten çıkartma havası verebilirsiniz. Canlı fotolar ile de eğlenceli çıkartmalar oluşturmak mümkün. Ancak bu seçenekte efektlerden fedakarlık etmeniz gerekiyor.

iOS 17 yükledikten sonra görsel açıdan çok büyük farklar göremeyeceksiniz. Ancak en başta Apple’ın kendi uygulamalarına girdiğinizde göreceğiniz ekranlarla birlikte yeniliklerin farkına varmaya başlayacaksınız. Özellikle Kişi Posterleri, kullanıcıların sevdikleri kişilere onları ne kadar sevdiklerini göstermek için etkileyici bir yol olabilir. Çıkartmalar ise ortaya ilginç ve eğlenceli işlerin çıkmasını sağlayabilir. Beklemede modu sayesinde iPhone sahipleri, özellikle Hep Açık ekran özellikli iPhone 14 Pro ve Pro Max kullanıcıları, cihazlarını daha da fazla kullanma isteği duyacaktır. iOS 17 ile ilgili yenilikleri aktarmaya farklı içeriklerle devam edeceğiz. Siz de sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

  • ios 17 ön inceleme
  • ios 17 ön inceleme
  • ios 17 ön inceleme
  • ios 17 ön inceleme

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER