Manşetler

Apple eski iPhone’ların pili ve performansı nedeniyle kullanıcılardan özür diledi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple yayınladığı bir mektupla, eski iPhone’ların yavaşlatılması konusu etrafında oluşan yanlış anlamalardan dolayı kullanıcılardan özür diledi. Apple geçtiğimiz günlerde de, eski model iPhone’ları, azalan pil performansını telafi etmek amacıyla yavaşlattığını kabul etmişti. Bazı kullanıcılarında “Apple yüzümüzü kara çıkardı.” hissini oluşturduğunu kabul eden şirket, oluşan durumdan dolayı özür diledi.

Apple, İngilizce olarak yayınlanan mektupta piller için “tüketilebilir bileşenler” tanımlamasını kullandı. Ocak ayı sonundan itibaren, Aralık 2018’e kadar iPhone 6 ve daha yeni modeller için, 29 dolardan başlayan fiyatlarla pil değişim hizmeti vereceğini açıkladı. Bu, standart pil değişim ücretinde 50 dolarlık bir indirim yapılacağı anlamına geliyor. Türkiye’de, garanti kapsamı dışında pil değişimi 319 TL’ye gerçekleştiriliyor. Apple’ın bu fiyatta da indirime gitmesini bekliyoruz.

iOS’E PİL YÖNETİMİ KONUSUNDA DAHA FAZLA BİLGİ EKLENECEK

Ayrıca Apple, 2018 başlarında çıkaracağı yeni bir iOS güncellemesiyle birlikte işletim sistemine pil sağlığı hakkında daha fazla bilgi sağlayacak yeni özellikler ekleyeceğini de dile getirdi. Böylelikle kullanıcılar pillerinin maksimum telefon performansını karşılamamaya başladığı durumda bundan haberdar olabilecekler. Bu, iPhone’ların pilleriyle ilgili yaklaşımda büyük bir değişikliği de işaret ediyor. Apple, iPhone’lar on yıl önce ilk kez çıktığında, çoğu iPhone kullanıcısının pillerini hiçbir zaman değiştirmeye ihtiyaç duymayacağını söylüyordu.

iPhone sahipleri uzun zamandır Apple’ın eski modelleri yapay olarak yavaşlattığına, böylelikle yeni ürün satışlarını artırdığına inanıyordu. Bir uygulama geliştiricisi ise, farklı iOS sürümlerinin sunduğu performans farklılığından yola çıkarak son durumu saptadı. Bunu gizlice Apple ile paylaşmak yerine kamuoyuna açıkladı. Bu durum da, ateşin üstüne daha fazla benzin dökmek gibi bir durum oluşturdu. Apple hakkında çeşitli ülkelerde davalar açıldı.

Geçen yıl iPhone 6, iPhone 6s gibi cihazlarda, pil seviyesi belirli bir seviyeye geriledikten sonra aniden kapanmalar yaşanıyordu. Cihazın yeniden çalıştırılması için kabloyla bir güç kaynağına bağlanması gerekiyordu. İşlemcinin ani güç çekimlerini pilin kaldıramadığı ve bu nedenle de cihazın kendiliğinden kapandığına inanılıyordu. Apple, bir yıl kadar önce yayınladığı iOS 10.2.1 güncellemesiyle birlikte bu sorunu çözüme kavuşturmuştu. Ancak çözüm için nasıl bir yöntem kullandığı konusunda açık davranmamıştı. Aylar sonra, pilin korunması amacıyla performanstan ödün verildiği ortaya çıkmış oldu.

APPLE ESKİ iPHONE’LARDA YAŞANAN ANİ KAPANMALARI ENGELLEMEK İSTİYORDU

Apple, iPhone’ları hiçbir şekilde yavaşlatmadığı konusundaki ısrarını sürdürüyor. Sadece iPhone’ların pilinin ömrünü en üst seviyeye çıkarmak amacıyla telefonun performansında agresif yönetim biçimleri uyguluyor. Apple’ın yayınladığı özür mektubuna ek olarak yayınladığı bilgi makalesinde, iOS 10.2.1 ile getirilen özellikle amaçlananın sadece beklenmedik kapanmaları engellemek olduğu dile getiriliyor. Apple’a göre, söz konusu güç yönetim mekanizması cihaz sıcaklığı, pilin şarj durumu ve pilin empedansı gibi değerlere bakarak çalışıyor. Sadece bu değerler gerektirdği takdirde, iOS bazı sistem bileşenlerinin maksimum performansını dinamik olarak yönetiyor. CPU veya GPU’da düzenlemeler yaparak beklenmedik kapanmaların önüne geçiyor.

Apple’a göre işlemci hızı, pil ve performans yönetim yapbozunun sadece bir parçası. Daha eski pillere sahip iPhone’lar, sistem pilin sağladığından daha üst seviyede güce ihtiyaç duyduğunda ekranlarını daha agresif şekilde karartabilir, maksimum hoparlör ses çıkış seviyeleri düşebilir ve hatta kamera flaşları bile devre dışı bırakılabilir. Ancak hücresel bağlantı, GPS, kamera kalitesi gibi diğer temel özellikler etkilenmez.

Bir süre iPhone 6s’i kullanmış bir kullanıcı olarak, iPhone 6s’te aniden kapanmaları sıklıkla yaşadığımızı ve iOS 10.2.1 güncellemesinin bu sorunları çözdüğünü söyleyebiliriz. Performans tarafında ise, dikkate değer herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Nasıl eskiyen telefonlarda performans doğal olarak azalıyorsa, iPhone 6s’te de, iOS 10.2.1’den sonra da benzer bir durum söz konusu oldu.

Her ne olursa olsun, Apple’ın müşterilerin gönlünü alması için epey çalışması gerekecek. Birçok kişi Apple’ın iPhone’larını yavaşlattığına inanıyordu, çıkan bu haberler ise onların bu inançlarına güçlü bir dayanak noktası oldu. Apple’ın oluşan algıyı kırması için zorlu bir yoldan geçmesi gerekecek gibi görünüyor.

Bu arada Apple, yayınladığı mektupta, “her zaman müşterilerimizin iPhone’larını mümkün olduğu kadar uzun zaman boyunca kullanmalarını mümkün kılmak istiyoruz.” şeklindeki ibareyle de, yaygın inanışa karşı duran bir ifade kullandı.

İLGİLİ HABERLER