Teknoloji

Apple eski iPhone’ları yavaşlattığı için Fransa tarafından cezalandırılabilir

apple iphoneApple eski iPhone’ları telefonların pillerini korumak adına bilinçli olarak yavaşlattığını geçtiğimiz hafta kabul etmişti. Bu itirafın ardından mutsuz olan iPhone sahipleri, şirkete olan öfkelerini açtıkları davalarla gösteriyor. Apple iPhone için uyguladığı kasıtlı yavaşlatma politikası nedeniyle ana vatanı ABD dışındaki ülkelerde de hukuki süreçlerle karşı karşıya kalıyor.

Bu konuda ABD dışındaki ilk hareket Fransa’dan geldi. Apple’ın eski iPhone’ları bilinçli olarak yavaşlatmasına karşı çıkan bir grup “HOP” ismi altında bir araya geldi. Grup, eski iPhone’lada uyguladığı bilinçli yavaşlatma politikası nedeniyle Paris’teki bir mahkemeye Apple aleyhinde şikayette bulundu. HOP, Apple dışında Epson’ı da benzer politikalar uyguladığı gerekçesiyle yasal mercilere şikayet etti.

HOP kurucularından Laetitia Vasseur, Reuters’a yaptığı açıklamada amaçlarının her iki şirketin de Fransız tüketici yasasına uymasını sağlamak olduğunu belirtti. 2015’te değiştirilen Fransız tüketici yasası, şirketlerin ürünlerini kasıtlı olarak eskitmesini ve değersiz hâle getirmesini yasaklıyor. Yasaya aykırı davranan şirketlere ise yıllık satış gelirlerinin yüzde 5’ine kadar çıkan oranlarda ceza verilebiliyor.

Apple iPhone yavaşlatma politikası yüzünden İsrail’de de dava edildi

Apple iPhone yavaşlatma politikası nedeniyle İsrail’de de dava edildi. Söz konusu davada, davacılar şirketten 125 milyon dolar tazminat istiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER