Teknoloji

Apple Epic davası kararına itiraz etmeyebilir

apple imovie epic
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, Epic ile arasındaki davada geçen hafta açıklanan hükme itiraz edip etmeme konusunda henüz karar vermiş değil. Basın mensuplarına açıklama yapan Apple sözcüsü, hukuki seçenekleri değerlendirmeyi sürdürdüklerini ve sıradaki adımı netleştirmediklerini belirtti.

Apple’ın bu konuda da Epic ile ayrıştığını söylemek gerekiyor. Epic yaptığı açıklamayla mahkeme kararına itiraz edeceğini duyurmuştu.

Cupertino merkezli şirketin mahkemeden neredeyse mutlak bir zaferle ayrıldığını düşününce bu duruma pek şaşırmamak gerekiyor. Hakim Yvonne Gonzalez Rogers, Epic’in on itirazından dokuzunu reddetmişti. Reddedilen itirazlar arasında Apple’ın iOS’te üçüncü taraf uygulama mağazalarına ve ödeme işlemcilerine yer vermesi gerektiği de bulunuyor.

Epic’in geliştirici sözleşmesinini ihlâl nedeniyle tazminat ödemesine hükmeden mahkeme, Apple’ın Fortnite’ı App Store’a tekrar almak gibi bir zorunluluğunun bulunmadığını ve şirketin istediği takdirde Epic’in diğer geliştirici sözleşmelerini de feshedebileceğini açıklamıştı.

Apple, Fortnite dışındaki Epic Games bağlantılı uygulamalarının yasaklanması konusunda henüz bir karar vermiş değil. Şirket sözcüsü, bu konuda da seçeneklerin değerlendirildiğini belirtti.

Epic’ten yapılan açıklamada, Apple’ın iOS’te Unreal Engine desteğini keserek bu kavgada kendisine bir avantaj sağlamak isteyebileceği öne sürülmüştü. Bu teorik açıdan mümkün olsa da, Apple bu yola başvurmayı seçmeyecek gibi görünüyor. Şirketten yapılan açıklamada, ödeme seçeneklerinden “Apple onaysız yöntemin” çıkarılması durumunda Fortnite’ın App Store’a kabul edilebileceği belirtilmişti.

Apple, Epic Games davasından istediğini almış gibi görünse de, bir konuda haksız bulunmuştu. Şirketin geliştiricilere alternatif ödeme yöntemleri için bağlantı sunma izni vermesi gerekiyor. Bu bağlantı kullanıcıları uygulama dışına yönlendirebilecek. Eğer Apple itiraz etmezse bu karar aralık ayında yürürlüğe girecek.

İLGİLİ HABERLER