Eğlence

Apple’dan yüksek kaliteli müzik programına yeni isim

macos müzik itunes

Apple, 2012’den bu yana Mastered for iTunes adını taşıyan bir program yürütüyor. Söz konusu girişim, mühendislere master kayıtları iTunes ve Apple Music üzerinden dijital dağıtım için hazırlarken mümkün olan en yüksek kaliteyi koruma imkanını veriyor. Cupertino merkezli şirket, geniş kapsamlı plan değişikliklerinin bir parçası olarak Mastered for iTunes programının adını Apple Digital Masters olarak değiştirdi.

Mastered for iTunes programının temelinde hiçbir zaman veri aktarım hızı veya yüksek çözünürlüklü ses deneyimi olmamıştı. Tidal gibi rakipleri “kayıpsız ses” konusuna özellikle vurgu yapsa da, Apple kaliteyi düşüren AAC formatından vazgeçmemişti. Yine de, Mastered for iTunes programının getirdiği fark, dikkatli dinleyiciler tarafından rahatlıkla anlaşılıyordu. Özellikle The Beatles, Led Zeppelin, John Coltrane gibi isimlerin kataloglarında Mastered for iTunes ile daha dinamik ve detaylı bir ses deneyimi yaşamak mümkün oluyor.

Apple’ın Mastered for iTunes programının adını değiştirmesine şaşırmamak gerekiyor. Müzik endüstrisinde dönüşümün önemli kilometre taşlarından biri olan iTunes, sonbaharda iOS 13 ve macOS Catalina’nın yayınlanmasıyla birlikte sahneden çekilecek. Dolayısıyla adında iTunes geçen bir girişimin de değişim yaşamasına şaşırmamak gerekiyor. Değişikliğin izleri ilk olarak macOS Catalina’nın beta sürümlerinde görülüyor.

apple digital mastersApple tarafından Billboard‘a gönderilen açıklamada, Apple Music’teki popüler içeriklerin büyük kısmının Apple Digital Masters kapsamında sunulduğu belirtildi. ABD’deki en popüler 100 şarkının 75’inin, dünyadaki en popüler 100 şarkının ise 71’inin program kapsamında sunulduğu ifade edildi.

Bir şarkının Apple Digital Masters programında olduğu nasıl anlaşılır?

Apple Music’teki bir şarkının Digital Master olduğunu anlamak çok zor değil. Masaüstünde veya dizüstünde, iTunes’taki (Müzik uygulamasındaki) bir şarkının dosya bilgisi incelendiğinde bu bilgiye ulaşmak mümkün oluyor. iPhone veya iPad üzerinden Apple Music’e erişenler içinse bu pek kolay değil. Apple’ın yeni dönemde bu durumu da değiştirmesi umuluyor.

İLGİLİ HABERLER