Teknoloji

Apple’ın dijital kimlik özelliği ABD’de kullanıma sunuldu

Apple’ın dijital kimlik özelliği ABD’de kullanıma sunuldu
Haberleri Kaçırma! Teknoblog'u Google Arama'da tercihli kaynağın yap ve En Çok Okunan Haberler'de bizi daha sık gör.
Tercihli Kaynak Ekle

Apple, Apple Wallet uygulamasına entegre edilen yeni Digital ID özelliğini resmi olarak kullanıma sundu. Bu özellikle birlikte kullanıcılar, ABD pasaportlarını dijital ortamda tanımlayarak kimliklerini iPhone veya Apple Watch üzerinden gösterebilecek. Apple’ın yaptığı açıklamaya göre, Digital ID ilk etapta yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki iç hat uçuşlarında, ülke genelinde yer alan 250’den fazla havalimanındaki TSA (Ulaşım Güvenliği İdaresi) kontrol noktalarında kabul edilmeye başlanacak. Özelliğin kullanım alanı zamanla genişletilecek.

Bu yeni sistem, Apple’ın daha önce yalnızca bazı eyaletlerde sunduğu dijital sürücü belgesi özelliğinden farklı olarak, sürücü belgesine sahip olmayan ya da eyalet destekli dijital kimlik erişimi bulunmayan kullanıcılar için alternatif bir çözüm sunuyor. Ancak Apple, Digital ID’nin fiziksel pasaportun yerini almadığını ve bu sistemin uluslararası seyahatlerde ya da sınır geçişlerinde kullanılamayacağını açık bir şekilde belirtiyor.

Digital ID, Apple Wallet uygulaması üzerinden oluşturuluyor

Digital ID oluşturmak isteyen kullanıcıların, Apple Wallet uygulamasının sağ üst köşesindeki “+” simgesine dokunarak Digital ID seçeneğini seçmeleri gerekiyor. Süreç kapsamında kullanıcıdan önce fiziksel pasaportunun fotoğraflı sayfası ve pasaportun arka yüzündeki çip taratılıyor. Apple, bu adımın verilerin doğruluğunu sağlamak amacıyla uygulandığını belirtiyor. Ardından kullanıcıdan bir selfie çekmesi ve bazı yüz hareketlerini gerçekleştirmesi isteniyor. Bu çok katmanlı doğrulama sistemi, Digital ID’nin yalnızca gerçek kullanıcıya ait olmasını garanti altına almak için tasarlanmış.

Apple, Digital ID’nin tamamen şifreli bir yapıya sahip olduğunu ve kullanıcı kimliğinin gösterildiği anlarda bile Apple’ın bu verilere erişemediğini ifade ediyor. Kimlik doğrulaması sırasında kullanıcıların cihazlarını kilidini açmasına, ekranı göstermesine ya da fiziksel olarak cihazı görevlilere teslim etmesine gerek kalmıyor. Bu yaklaşım, dijital sürücü belgeleri için de önerilen güvenlik prensipleriyle uyumlu bir yapı sergiliyor.

Digital ID kullanılarak kimlik göstermek isteyenler, iPhone’un yan ya da Ana Ekran tuşuna iki kez basarak Apple Wallet’ı açabiliyor. Daha sonra Digital ID seçilerek, cihaz kimlik okuyucuya yaklaştırılıyor. Aynı adımlar Apple Watch üzerinden de uygulanabiliyor.

Günün Öne Çıkan Fırsatları

Lenovo LOQ: RTX 5050’li oyun bilgisayarı sepette 6.499,90 TL ucuzluyor
Lenovo LOQ: RTX 5050’li oyun bilgisayarı sepette 6.499,90 TL ucuzluyor
Satın Al
Samsung 50Q7FA: 50 inç 4K QLED TV sepette 1.605,50 TL ucuzluyor
Samsung 50Q7FA: 50 inç 4K QLED TV sepette 1.605,50 TL ucuzluyor
Satın Al
Xiaomi Robot Vacuum S40 Pro: Süpürme ve paspaslama için sepette 16.641 TL
Xiaomi Robot Vacuum S40 Pro: Süpürme ve paspaslama için sepette 16.641 TL
Satın Al
Lenovo Idea Tab: Klavye ve kalemli 11 inç tablet sepette 15.538,08 TL
Lenovo Idea Tab: Klavye ve kalemli 11 inç tablet sepette 15.538,08 TL
Satın Al
Baseus EnerFill FE11: Üç bağlantılı 100 W şarj cihazı 1.944 TL
Baseus EnerFill FE11: Üç bağlantılı 100 W şarj cihazı 1.944 TL
Satın Al
Tümünü Gör Daralt
Tüm Fırsatları Gör

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.

Her ne kadar Apple özelliğin TSA noktalarında geçerli olacağını duyurmuş olsa da, hangi havalimanlarında Digital ID’nin aktif olarak kabul edildiği konusunda henüz net bir liste paylaşılmış değil. Buna ek olarak Apple, yakın gelecekte bazı işletme ve kuruluşların da Digital ID’yi kabul etmeye başlayacağını ifade etti. Bu gelişme, sistemin yalnızca havalimanlarıyla sınırlı kalmadan farklı kullanım senaryolarına da açılacağını gösteriyor.

Digital ID, ilk olarak haziran ayında gerçekleştirilen WWDC 2025’te tanıtılmış, iOS 26 sürümüyle birlikte sunulması planlanmıştı. Ancak Apple, bu özelliğin çıkışını ertelemişti. Şimdi ise kademeli olarak dağıtıma başlanmış durumda.

Teknoblog artık WhatsApp'taGünün en iyi teknoloji fırsatları ve kaçırmamanız gereken büyük haberler, telefonunuza gelsin.
Kanala Katıl