Teknoloji

Apple’dan çöpçatanlık uygulamaları için yeni teklif

apple app store 2021 ödülü apple

Apple çöpçatanlık uygulamalarında alternatif ödeme yöntemlerine izin verme konusunda bir süredir Hollanda’yla karşı karşıya. Yasal zorunluluk gereği Hollanda’da çöpçatanlık uygulamalarında farklı ödeme yöntemlerinin kullanılmasının önünü açmak için harekete geçen şirketin önerdiği formüller, hâlâ Hollanda’dan onay alabilmiş değil.

Hollanda Tüketici ve Pazar İdaresi, yükümlülüklerini yerine getirmediği için Apple’a şimdiye kadar 50 milyon avro ceza kesmiş durumda. 28 Mart’ta Cupertino merkezli şirkete onuncu kez ceza kesildi.

Apple’ın 27 Mart itibarıyla Hollanda Tüketici ve Pazar İdaresi’ne sunduğu yeni teklifin değerlendirme süreci başladı. Yapılan açıklamada, Cupertino merkezli şirkete bir tur daha ve daha yüksek cezalar kesilebileceği belirtildi. Hollanda Tüketici ve Pazar İdaresi, koşullarını yerine getirmediği için Apple’a her hafta 5 milyon avro ceza kesiyor.

Hollanda Tüketici ve Pazar İdaresi, yeni teklif için geliştiricilerden yorum alacak. Gelen yorumlar ve yapılan değerlendirmeler doğrultusunda Apple’ın teklifi konusunda nihai karar verilecek.

Yeni teklifin içeriğinde ne olduğu bilinmiyor. Ancak Apple’ın Hollanda Tüketici ve Pazar İdaresi’nin kurallarına uyma konusunda çok esnek hareket etmediği biliniyor. Şirket geçtiğimiz ocak ayında çöpçatanlık uygulamalarına alternatif ödeme yöntemleri için izin vereceğini belirtmiş, ancak bunun için geliştiricilerin uygulamalarının Hollanda’ya özel bir versiyonunu hazırlamalarını zorunlu tutmuştu. Normalde uygulamalardan yüzde 30 komisyon alan şirket, Hollanda’daki çöpçatanlık uygulamalarından ise yüzde 27 oranında komisyon almayı önermişti.

Coalition for App Fairness (Uygulama Adaleti Koalisyonu) isimli kuruluşun direktörü Rick Van Meter, Apple’ın tutumunu “Sadece tekelci bir zihniyet yasaya uymak yerine 50 milyon avro ceza ödemeyi tercih eder” sözleriyle eleştirdi. Van Meter, Hollanda Tüketici ve Pazar İdaresi’nin şirkete yönelik tavrını desteklediklerinin de altını çizdi. Coalition for App Fairness isimli organizasyonun kurucuları arasında Epic Games, Spotify ve Tile bulunuyor.

Apple geçmişte bu organizasyonun kurucularından olan Epic Games ve Spotify’la doğrudan karşı karşıya gelmişti. Cupertino merkezli şirketle benzer bir konumda olan Google ise kısa süre önce Android geliştiricilerine farklı ödeme yöntemlerini kullanım izni vermek için testlere başlamıştı. Spotify da söz konusu testin ilk katılımcılarından biri olmuştu.

İLGİLİ HABERLER