Teknoloji

Apple Çin’deki iPhone yasağını yazılım güncellemesiyle çözmeyi hedefliyor

apple iphone x iphone 8 plus

Apple Çin’de satılan eski model iPhone’larına getirilen mahkeme yasağının bir yazılım çözümüyle aşılacağını düşünüyor. Şirketten Reuters’e yapılan açıklamada, gelecek hafta başında bir yazılım güncellemesinin yayınlanacağı ve bunun durumla ilgili iki patentle ilgili işlevlere çözüm getireceği kaydedildi.

Eğer mahkeme de durumu onaylarsa, güncellemenin ardından Apple, aralarında iPhone 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus ve X’un bulunduğu telefonlarını Çin’de satmaya devam edebilecek.

Apple’ın Çin’de Qualcomm’un iki patentini ihlâl ettiği ortaya çıkarılmıştı. Bunlar fotoğrafların yeniden boyutlandırılması ve uygulamaların yönetimiyle ilgiliydi. Yasak ilk kez duyurulduğunda, Apple CNBC’ye yaptığı açıklamada, işletim sisteminin en son versiyonu iOS 12’nin bu patentleri ihlâl etmediğini öne sürmüştü. Eğer bu doğruysa, sorundan etkilenen modellerin iOS 12’ye güncellenmesini zorunlu kılacak bir güncellemenin çıkarılması, verilen mahkeme kararından dönülmesi için yeterli olabilir. Apple, Çin’de yasağın yeniden gözden geçirilmesine dair başvurusunu da çoktan yaptı.

Ne var ki, bu güncelleme Qualcomm ile olan anlaşmazlığı bitirecek gibi görünmüyor. Yonga üreticisi dün de iPhone Xs ve XR modellerinin yine Çin’de satışına yasak getirilmesi için bir başka başvuruda bulundu. Halbuki bu modellerde daha en baştan iOS 12 yüklü olarak geliyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Apple bu sürümün patentleri ihlâl etmediğini öne sürüyor.

Apple ve Qualcomm arasında Çin’de yaşanan anlaşmazlıklar, iki şirket arasında dünya çapında süren anlaşmazlıkların sadece bir parçasını oluşturuyor. Qualcomm daha önce de iPhone’ların ABD’deki satışına yasak getirmeye çalışmıştı. Daha önce Apple’ın kaynak kodunu çaldığını ve bunu rakibi Intel ile paylaştığını iddia etmişti. Diğer taraftan Apple ise, Qualcomm’un patentlerin kullanımı için aşırı miktarda yüksek ücret talep ettiğini öne sürmüştü.

Duruma bakılırsa, Qualcomm basit bir yazılım güncellemesiyle tatmin olacak gibi görünmüyor. Ancak son karar tabii ki Çinli mahkemelere ait olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER