Teknoloji

Qualcomm Apple’ı modem teknolojisini çalmak ve Intel’e vermekle suçluyor

qualcomm

Qualcomm Apple‘ı uzun yollar boyunca kendisine ait modem teknolojisini çalmakla suçluyor. Mobil işlemci devi, Cupertino merkezli şirketin böylelikle cihazlarında kendi bileşenlerine olan bağımlılığını azaltmayı hedeflediğini öne sürüyor. Apple’ın Qualcomm’un kodlarını Intel’e vererek Intel’in mobil modem yongalarını hızlandırmasına yardımcı olmaya çalıştığı da dava dilekçesindeki iddialar arasında bulunuyor.

Qualcomm ve Apple arasındaki hukuk savaşı neredeyse iki yıl önce başlamıştı. Son iddialar, birbirinden farklı cephelerde süren bu mücadelede yeni bir alanın daha açıldığı anlamına geliyor. İki şirket arasındaki kavga, Apple’ın Qualcomm’u pazardaki hakim konumunu kötüye kullanarak makul olmayan ücretler karşılığında modem satmakla suçlamasıyla başlamıştı.

Taraflar arasındaki davada güç dengesi yeni iddialarla sürekli değişirken, Qualcomm yeni iddiasını destekleyen kanıtlara oldukça güveniyor gibi görünüyor. Davanın keşif aşamasına katılan şirket, Apple’ın Intel’e kendisine ait kaynak kodunu ve diğer bilgileri verdiğini gösteren bilgilere ulaştığını belirtti.

Şirket tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Edindiğimiz bilgilere ve gözlemlerimize göre, Apple yıllar önce başlayan ve uzun süre boyunca devam eden oldukça somut bir planı geliştirdi ve uyguladı. Qualcomm’un ticari sırlarını ve gizli bilgilerini büyük ölçekte çalan Apple, bunu ürünlerine yerleştirilecek başka markalı bileşenlerin geliştirilmesinde kullanmayı amaçlıyor.”

Söz konusu iddialardan bazıları Qualcomm tarafından daha önce de gündeme getirilmişti. Ancak söz konusu iddialar, artık biraz daha olgun görünüyor. İlk etapta Apple’ın ticari sırlarını koruyamadığını ve bir noktada bunları Intel ile paylaştığını belirten şirket, artık bunun kasıtlı ve sürekli olarak yapıldığını iddia ediyor.

Apple cephesinden Qualcomm’un yeni iddialarına ilişkin doğrudan bir açıklama gelmedi. 2017’nin haziran ayında yapılan bir açıklamayı hatırlatan iPhone üreticisi, Qualcomm’un Apple’ın yeteneklerinden vergi almaya çalıştığını ve tüm teknoloji sektörüne zarar verdiğini belirtti.

Qualcomm ve Apple arasındaki davada işler kızışacak gibi görünse de, tarafların mahkeme kararı olmadan uzlaşması ihtimali de hâlâ masada duruyor. Bu ihtimali dillendiren isimlerden birinin Qualcomm’un CEO’su Steve Mollenkopf olması da durumu daha ilginç hâle getiriyor. İki büyük şirket arasındaki kavgada bir sonraki perdenin nasıl gelişeceği şimdiden merak ediliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER