Teknoloji

Qualcomm Çin’de eski iPhone modellerine ithalat ve satış yasağı koydurdu

qualcomm

Apple ve Qualcomm arasındaki hukuk mücadelesi neredeyse iki yıldır farklı cephelerde devam ediyor. Çin de bu savaşın önemli cepheleri arasında bulunuyor. Qualcomm bu cephede önemli bir zafer elde etti ve mahkemenin eski iPhone modellerinin ülkede ithalatı ve satışı için ihtiyati tedbir kararı aldırdı.

Çin’de ithalatı ve satışı yasaklanan iPhone modelleri arasında iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X bulunuyor. Ancak mahkemenin aldığı karar, Apple’ı pek etkilememiş gibi görünüyor. Şirket tarafından CNBC’ye yapılan açıklamada iOS 12 ile birlikte karara gerekçe olan patent anlaşmazlığının ortadan kalktığı belirtildi. Açıklamada söz konusu iPhone modellerinin Çin’de satışının sürdüğü de vurgulandı.

Qualcomm’un Çin’de iPhone satışını durdurmaya yönelik girişimleri bundan 1 yıl önce başlamıştı. Şirket daha önce ABD’de de benzer bir girişimde bulunmuştu. Bu tarz girişimler, iki şirket arasındaki uzun soluklu hukuk savaşının sadece küçük bir kısmını oluşturuyor. Apple Qualcomm’u mobil modem yongası pazarındaki hakimiyetini kötüye kullanmakla suçlarken, Qualcomm da Apple’ın kendisine ait kaynak kodunu çaldığını ve rakibi Intel ile paylaştığını öne sürmüştü.

Reuters‘in haberine göre; mahkeme, Apple’ın Qualcomm’a ait resimleri yeniden ölçeklendirme ve uygulamaları yönetmeyle ilgili yazılım patentlerini ihlâl ettiği iddiasını geri çevirdi. Bu da, Apple’ın yazılım güncellemesiyle ihtiyati tedbir kararından kurtulabileceği anlamına geliyor.

Apple tarafından konuyla ilgili olarak Reuters’e yapılan açıklamada, “Qualcomm’un ürünlerimizi yasaklama yönündeki çalışmaları, yasadışı uygulamaları dünyanın dört bir yanında inceleme altında olan bir şirketin çaresiz çabasından dolayı bir şey değil” ifadeleri kullanıldı. Apple böylelikle Qualcomm’un Çin ve Tayvan’da mobil modem pazarındaki hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle cezalandırıldığını hatırlatıyor.

Qualcomm ise konuya ilişkin duruşunu muhafaza ediyor. Şirketin baş hukuk müşaviri Don Rosenberg; Reuters’e yaptığı açıklamada, Apple’ın kendilerine ödeme yapmayı reddetmesine rağmen telifli patentlerini kullanmayı sürdürdüğünü dile getirdi. Qualcomm’un Çin’de kazandığı hukuk zaferinin iki taraf arasındaki ipleri biraz daha germesi muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER