Teknoloji

Apple CarKey ile arabaların kilidini açabilir

apple carplay carkey

iOS 13.4 için hazırlanan ilk beta sürümü geçtiğimiz gün yayınlandı. Görünen o ki; bu sürümde kullanıcıların iPhone veya Apple Watch‘ları ile otomobillerinin kilidini açmalarını sağlayan, CarKey olarak anılan bir özellik bulunuyor.

iOS 13.4’ün beta sürümünde CarKey API’sının izlerine ilk olarak 9to5Mac sitesi dikkat çekti. Bu özellik sayesinde kullanıcılar NFC destekli otomobillerinin kilitlerini iPhone veya Apple Watch’larıyla açabiliyor. Dijital anahtarın Apple Wallet (Cüzdan) uygulamasında saklanması ve bu anahtarın güvenilen başka bir kişinin iPhone’una gönderilebilmesi de olası kullanım yöntemlerinden biri gibi görünüyor.

Bazı otomobil üreticileri şimdiden kendi uygulamaları üzerinden dijital anahtar desteği sunuyor. Ancak bu destekte bazı kısıtlamalar bulunuyor. Örneğin, Hyundai’nin dijital anahtar uygulaması sadece Android’i ve 2020 model Sonata’ları destekliyor. Volvo’nun OnCall uygulamasında ise bu özellikten yararlanılabilmesi için araçta “Telematik Birim” adını taşıyan bir donanımın bulunması gerekiyor.

Apple CarKey ne zaman hazır hâle gelecek?

Apple’ın dijital otomobil anahtarı ise merkeze iPhone ve Apple Watch’u alarak daha çok otomobili destekleyecek gibi görünüyor.

iOS 13.4’ün nihai sürümünün ne zaman yayınlanacağı henüz bilinmiyor. Bu sürümde CarKey’in yer alıp almayacağı da belirsizliğini koruyan noktalar arasında bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER