Teknoloji

Apple Almanya’daki mağazalarından iPhone 7 ve 8’i geri çekti

iphone 8 plus
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple iPhone 7 ve 8’i Almanya’daki mağazalarında ve web sitesinde satıştan çekti. Bu hamle Münih Bölge Mahkemesi tarafından verilen bir kararın arkasından geldi. TechCrunch‘a göre, Söz konusu kararda iki iPhone modelinin Qualcomm’un akıllı telefonlarda güç tasarrufuyla ilgili fikri haklarını ihlâl ettiği belirtiliyor.

Geçtiğimiz ay karar verildiğinde mahkeme, kararın uygulanması için Qualcomm’un 1.34 milyar dolar değerinde teminat varakası sunmasını gerekli kılmıştı. Amerikan şirket de bu adımı atmış gibi görünüyor. Apple’ın Almanya web sitesini kontrol ettiğimizde, sadece daha yeni olan iPhone XR, Xs ve Xs Max modellerinin listelendiğini, iPhone 7 ve 8’in hiçbir yerde görünmediğini fark ediyoruz. Apple, daha önce kararı temyize götüreceğini söylemişti. Ne var ki, bu süreç boyunca iPhone 7 veya 8’i kendi satış kanalları üzerinden sunamayacak.

Üçüncü taraf satıcıların veya mobil operatörlerin telefonları satmasına izin verilip verilmeyeceği bilinmiyor. Qualcomm, mahkemenin Apple’a, ihlâlde bulunan iPhone’ları üçüncü taraf satıcılardan da geri çağırma emri verdiğini söylüyor. Ancak geçtiğimiz aralık ayında Apple, kendi mağazalarındaki satış için çıkan mahkeme kararına itiraz ederken, tüm iPhone modellerinin Almanya genelindeki 4300 noktadaki mobil operatör veya yetkili satıcılar üzerinden ulaşılabilir olduğu şeklinde açıklama yapmıştı.

Almanya’daki yasak, Apple ve Qualcomm arasında giderek kızışmakta olan kavgayı biraz da ateşlendirecektir. İki şirket arasındaki kavga, 2017’nin başlarına gidiyor. Öncelikle Apple, Qualcomm’u modem yongaları için haksız fiyat politikası izlemekle suçlamıştı. Qualcomm ise dünya çapında açtığı bir dizi dava ile cevap vermişti. Apple Almanya’dakine benzer bir durumla Çin’de de karşı karşıya. Orada da Qualcomm, patent ihlâliyle ilgili gerekçelerle iPhone 7 ve 8 modellerinin satışına tedbir kararı koydurdu. Orada Apple, ürünlerini satıştan çekmedi ve sorunun sadece daha eski cihazları ilgilendirdiğini söyledi.

İLGİLİ HABERLER