Teknoloji

Apple Almanya’da sattığı daha eski model iPhone’ları satıştan çekecek

ios 15.7.9 iphone 7
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, Qualcomm’un Münih Bölge Mahkemesi’nde kazandığı davanın ardından iPhone 7 ve iPhone 8 modellerini Almanya’daki mağazalarından kaldıracak. Mahkeme kararında Apple’ın cihazlarının Qualcomm’un akıllı telefonlardaki güç tasarrufuyla ilgili fikri haklarını ihlâl ettiği dile getirildi.

CNBC‘ye göre, Apple karara dair temyiz başvurusunda bulundu. Ancak şirket, bu sürecin bir parçası olarak Almanya’daki 15 Apple mağazasında iPhone 7 ve iPhone 8’in satışlarını askıya alacağını kaydetti. iPhone XS ve XR gibi daha yeni cihazlar ise bu karardan etkilenmiyor. Bu arada iPhone 7 ve iPhone 8’i üçüncü taraf satıcılarda ve mobil operatör mağazalarında bulmak mümkün olacak.

Haberler Qualcomm’un Çin’de Apple’ın daha eski model iPhone’larına yönelik olarak kazandığı ihtiyati tedbir davasının hemen ardından geldi. Apple, Çinli kullanıcılar için iOS’te, yeni animasyonların da aralarında olduğu birtakım güncellemeler yapmış ve satışların devamını amaçlamıştı.

Financial Times’a göre, Apple bu yılın başlarında benzer bir yazılım güncellemesini Almanya’da çıkması muhtemel sorunu önlemek amacıyla da gerçekleştirmeye çalıştı. Bu sefer konu kullanıcıların kişi kayıtlarını aramasıyla ilgiliydi. Ancak çıkan mahkeme kararının bağlantılı olduğu güç tasarrufuyla ilgili çözüm sunmanın daha zor olabileceği, bunun bir donanım problemi gibi göründüğü belirtiliyor.

Karar, Qualcomm ve Apple arasında süren ve giderek alevlenen savaşta önemli bir gelişme niteliğini taşıyor. Neredeyse iki yıldır süren bu mücadelede öncelikle Apple, Qualcomm’u modem yongaları için yüksek fiyat istemekle suçlamıştı. Qualcomm da bunun karşılığında Apple’a, fikri haklarını ihlâl ettiği gerekçesiyle birtakım davalar açmıştı. Bu da mevcut durumun ortaya çıkmasına sebep oldu.

İLGİLİ HABERLER